Utorak, 14.04.2015.

09:40

Robot prvi gost uništene Fukušime

Robot koji može da menja oblik ušao je u oblast katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima i napravio prve fotografije iz uništenog reaktora, piše „Skaj njuz“.

Izvor: B92

Default images

Kako se navodi, specijalno dizajnirani robot veličine 60 centimetara, koji je u Fukušimu ušao kroz cev, izdržao je smrtonosno okruženje, ali se zaglavio na dve trećine puta, nakon što je napravio tu prvu fotografiju .

Slike koje je poslao prikazuju paru koja izlazi iz neke od komora kao i šut od kamenčića i malih metalnih delova.

Video je takođe prikazao i brojne bele tačne za koje se veruje da su napravili gama zraci.

Uprkos tome što se robot zaglavio, zvaničnici ističu da je misija bila uspešna, kao i da je moguće poslati sofisticiranije robote na duže misije sa ciljem da održe nuklearnu elektranu bezbednom.

Kako se navodi, robot je prikupio i podatke o radijaciji koja je manje nego što se očekivalo. Međutim, nivo radijacije u samoj elektrani je i dalje previše opasan za ljude.

Velike količine vode i dalje cure iz oštećenih reaktora što zagađuje okolinu i otežava proces čišćenja.

Zbog toga, zid od 1.8 milijardi funti će biti spušten 1.500 metara u dubinu oko Fukušima sa ciljem da zamrzne zemlju oko oštećene nuklearne elektrane i spreči da ta zagađena voda iz reaktora ide u more.

Nuklearna nesreća iz marta 2011. u Fukušimi je najveća još od Černobilja i desila se nakon zemljotresa koji je pogodio more i pokrenuo smrtonosni cunami.

Do sada je više od 1.600 ljudi umro od zdravstvenih problema nakon nesreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: