Petak, 13.07.2001.

19:31

UMRO VLADO DAPCEVIC

Izvor: B92

Default images
Partija rada je saopstila da je njen predsednik Vlado Dapcevic u cetvrtak preminuo u Briselu, u 84. godini, javlja Fonet. U saopstenju se navodi da je Dapcevic u Komunisticku partiju Jugoslavije primljen sa 16 godina, da je vise puta hapsen zbog sirenja propagandnog materijala, ucesca u demonstracijama i sukobima s policijom i pokusaja da ucestvuje u Spanskom gradjanskom ratu. Posle Rezolucije Informbiroa 1948. godine, Dapcevic je uhapsen i osudjen na 20 godina zatvora. Zbog mogucnosti ponovnog hapsenja, Dapcevic je 1958. godine pobegao u Albaniju, a zatim u Sovjetski Savez odakle je primoran 1967. da ode u Zapadnu Evropu, gde je, do stalnog nastanjenja u Belgiji, vise puta hapsen, navodi se u saopstenju. Kaze se da je 1975. godine jugoslovenka policija kidnapovala Dapcevica u Rumuniji, posle cega je osudjen na 20 godina zatvora. Dapcevic je 1989. izasao iz zatvora, a 3 godine kasnije je postao predsednik Partije rada. Svoju aktivnost Dapcevic je usmerio na borbu protiv rata, za uspostavljanje mira medju jugoslovenskim narodima, pri cemu je borba protiv velikosrpskog nacionalizma i rezima Slobodana Milosevica bila "neposredni cilj njegovog politickog delovanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: