Ponedeljak, 12.08.2013.

18:57

Uhapšeni novski ribari kod Prevlake

Ribare Zorana Živanovića iz Zelenike i njegovog maloletnog bratanca uhapsila je posada Patrolnog broda hrvatske policije kod poluostrva Prevlaka.

Izvor: Vijesti

Default images

Ribari su optuženi da je njihov brod neovlšćeno ribario u hrvatskim teritorijalnim vodama. Brod je otegljen u Molunat, a dvojica ribara su predata državnom tužiocu u Dubrovniku.

"Naše kolege su uhvaćene unutar Zaliva na, kako im je saopšteno, 320 metara unutar hrvatskih teritorijalnih voda”, kazao je "Vijestima" jedan od novskih ribara koji je jutros kolegama odneo nešto hrane i odeće.

On upozorava da granica na moru nije još određena, niti je označena na bilo kojoj pomorskoj karti, pa su zbog toga mogući i previdi.

"Vijesti" podsećaju da je Protokol o privremenom režimu na poluostrvu Prevlaka potpisan u decembru 2002. godine. Njime je predviđeno da privremeni režim važi do sklapanja ugovora o granici, a sam dokument nije prejudicirao konačno razgraničenje dve države.

Uz levu obalu Prevlake, unutar Boke i na ulazu u Boku, formirana je morska zona, koja je stavljena pod nadzor policijskih brodova s mešovitom hrvatsko-crnogorskom posadom. Kroz svoj parlamentarni Odbor za međunarodne odnose crnogorska strana predlaže da Hrvatskoj pripadne kopno, dok bi Crnoj Gori pripalo more kako bi zadržala kontrolu nad ulaskom u Boku.

Od kada je preuzela kontrolu granice na moru crnogorska policija nije imala nijedan slučaj ulaska hrvatskih ribarskih brodova u njihovo teritorijalno more, dok je do sada bilo nekoliko slučajeva hapšenja crnogorskih ribara u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Prema nezvaničnim saznanjima, zaplenjeni ribarski brod i oprema trebalo bi da budu vraćeni, a ribari će biti “samo” novčano kažnjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

15 h

Podeli: