Subota, 04.09.2004.

10:02

Poginulo najmanje 330 osoba

Izvor: B92, Beta

Default images

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u školi u Severnoj Osetiji poginulo je najmanje 330 osoba.

Portparol vlasti Severne Osetije Ljev Džugajev rekao je u subotu uveče da je utvrđen identitet više od 200 žrtava. Po njegovim rečima, sva tela poginulih su izvučena iz ruševina fiskulturne sale u školi u kojoj su teroristi držali taoce. U zvanični bilans poginulih nije uključeno 26 poginulih terorista. Džugajev, koji je šef kriznog štaba, nije naveo koliko je dece poginulo.

Ukupno 448 povređenih osoba, od kojih je 69 u kritičnom stanju, nalazi se u bolnicama Severne Osetije. Ostali povređeni, pre svega deca sa opekotinama, prebačeni su u moskovske bolnice.

Informacije o broju i sudbini terorista su neusklađene. Par sati nakon saopštenja načelnika FSB-a Valerija Andrejeva da je bilo više od trideset terorista i da je 27 ubijeno, a tri uhapšeno, zamenik državnog tužioca Sergej Fradinski je izjavio da je terorista bilo 26, da su svi ubijeni, kao i da niko od njih nije mogao da se probije kroz obruč policije i vojske oko škole, što je opet u suprotnosti sa izjavama zvaničnika da su se teroristi razbili na tri grupe, kao i sa snimcima sa lica mesta.

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je 6. i 7. septembar danima nacionalne žalosti za žrtve u Beslanu. Pri prvom obraćanju naciji od početka serije terorističkih napada na Rusiju, Putin je izrazio saučešće porodicama nastradalih. On je pozvao na otpor terorizmu i najavio mere za “jačanje jedinstva države”.

“Sada je najvažnija mobilizacija naroda protiv opasnosti koja preti svima”, izjavio je ruski predsednik, dodavši da napad u Beslanu nije napad na predsednika, parlament ili vladu, već na čitav narod. U subotu rano ujutru, Putin je posetio bolnicu u Beslanu i razgovarao sa predstavnicima lokalnih vlasti, javlja dopisnik B92 Aleksandra Stojanović Godfroa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: