Sve više Škota za nezavisnost

Najnovija istraživanja javnog mnjenja uoči referenduma pokazuju da raste broj građana koji žele nezavisnost Škotske od Velike Britanije.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

15:26

Default images

Ovi rezultati dodatno utiču na "naelektrisati" kampanju dve nedelje pred referendum o samoopredeljenju, ocenjuju britanski analitičari.

Po anketi, obavljenoj u petak, 47 odsto Škotlanđana je za nezavisnost, a 53 odsto je protiv, odnosno za ostanak u okviru Velike Britanije.

Britanski mediji nisu komentarisali rezultate, iako je to krupna promena u odnosu na ranije ankete, po kojima je razlika između "za nezavisnost" i protiv nje bila dvostruko veća, 12 procenata.

Analitičar Magnus Linklejter navodi da ne treba zanemariti to što će prvi put na referendumu 18. septembra glasati mladi, sa 16 i 17 godina, dok se više nego obično angažuju penzioneri, koji smatraju da je pred njima "najveći politički izazov u životu".

Analitičari smatraju da će rezultat biti tesan i u korist ostanka Škotske u Velikoj Britaniji, "ali će to najverovatnije podstaći separatiste da organizuju novi referendum u narednih deset godina i tada će sigurno pobediti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: