SNS: Ćirilicom se čuva Ustav Srbije

Gradski odbor SNS odgovorio na otvoreno pismo stranaka mađarske manjine koje traže izvinjenje od gradonačelnika Novog Sada zbog kršenja manjinskih prava.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

19:05

Default images

"Promenom pisma sa latiničnog na ćirilično na pokazivačima pravca u gradskim autobusima, gradska vlast zapravo čuva Ustav i zakone Srbije i Statut Grada Novog Sada", navodi SNS u saopštenju.

Natpisi na autobusima su ranije bili latinični što, kako kaže SNS, nije u skladu sa zakonima.

"Namerno ne praveći razliku između jezika i pisma, već danima u Novom Sadu traje hajka protiv ćirilice i gradske vlasti, koju vode pojedine stranke i organizacije rukovodeći se sitnim stranačkim i ličnim interesima", ocenila je SNS.

SNS je navela da se Pokret mađarske nade - jedan od potpisnika otvorenog pisma, zalaže za osnivanje Republike Vojvodine, da je nameravao da organizuje "dobrovoljačke čete" u pojedinim opštinama Vojvodine u kojima su Mađari većina i da podržava mađarski ekstremni Pokret 64 županije.

Četiri stranke i sedam civilnih organizacija vojvođanskih Mađara u otvorenom pismu zatražili su od gradonačelnika Miloša Vučevića da se izvini i da poštuje pravo manjina na službenu upotrebu jezika i pisma, a tužilaštvo da pokrene postupak protiv onih koji su povredili pravo manjina na upotrebu jezika i pisma.

Podsetili su novosadskog gradonačelnika da je, po Krivičnom zakoniku Srbije, povređivanje ravnopravnosti građana i prava na jezik i pismo krivično delo.

U pismu se izražava iznenađenje zbog izjave gradonačelnika da "nije čuo da je neko od Mađara protestovao zbog natpisa" na gradskim autobusima, na kojima su odnedavno putni pravci ispisani samo ćirilicom.

Ocenili su da Vučevićeve izjave znače da se manjinska prava mogu ostvarivati samo putem protesta što, kako kažu, podseća na devedesete godine.

Otvoreno pismo su potpisali predsednici Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Pokreta mađarske nade i Mađarskog građanskog saveza - Andraš Agošton, Aron Čonka, Balint Laslo i Laslo Rac Sabo, kao i sedam civilnih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: