Vilhelm: Pogrešno su me razumeli

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je da su ga "pogrešno razumeli" kad je reč o pitanju članstva Kosova u UN.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

14:26

Default images

On je istakao da nije rekao da je stolica za Kosovo uslov za dobijanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU.

Nemački ambasador je, govoreći o toj temi u Vršcu, zajedno s premijerom Ivicom Dačićem, rekao da Priština kao adut ima Evropsku uniju, a Srbija UN.

On je saglasan s mišljenjem premijera Dačića da će to pitanje pre ili kasnije biti stavljeno na dnevni red i naglasio da je potpuno jasno da je ono značajno za Kosovo.

"Slažem se sa premijerom da će to biti tema u okviru celovitog rešenja pitanja Kosova", naglasio je ambasador Vilhelm.

Dačić je rekao da Srbija nije spremna da o toj temi razgovara usput da ona do sada nije spomenuta i da za sada nije na dnevnom redu.

"To pitanje je predimenzionirano. Ukoliko se bude razgovaralo o celovitom rešenju ta tema će biti na dnevnom redu", kazao je on.

Članstvo Kosova u UN, kako je dodao, znači priznanje nezavisnosti Kosova što je za Srbiju neprihvatljivo. On je podsetio da je o stolici za Kosovo govorio povodom stava prištinskih vlasti koje očekuju da Kosovo bude u UN, jer znaju da bez toga neće biti zaokružen proces njihove državnosti.

"To je predimenzionirano, uključujući moju izjavu da možemo o tome da govorimo u okviru celovitog rešenja. Kosovo za sada ne može da dobije samo to, nažalost sve ostalo može. Ovo ne mogu bez nas", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: