Mišković uskoro i o "Nibens grupi"

Miroslav Mišković 4 sata saslušavan u MUP-u o Delrealu. B92 saznaje da Tužilaštvo mnogo više dokaza ima o njegovom poslovanju s Nibens grupom Mila Đuraškovića.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 03.12.2012.

16:37

Default images

Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je za B92 da je policija s vlasnikom Delta holdinga obavila razgovor u svojstvu građanina samo za predmet Delreal, a da će u narednim danima obaviti razgovor za predmet Nibens grupe i sve ono što je vezano za sporne privatizacije u kojima se pominje Miroslav Mišković.

"Danas nije bilo reči o Nibens grupi, obzirom da je Miroslav Mišković rekao da on danas nije spreman za razgovore po tom predmetu, tako da ćemo narednih dana obaviti razgovor, opet u svojstvu građanina i uz prisustvo postupajućeg tužioca sa njim imati razgovor na te okolnosti gde ćemo opet videti šta je njegovo viđenje svega toga. Sve ćemo to predočiti tužiocu, a tužilac će dati konačnu i odlučujuću reč", kaže Milorad Veljović za B92.

On, međutim, nije precizirao kada će to novo saslušanje biti obavljeno, ali je naveo da je Mišković u razgovoru bio korektan i kooperativan.

"Mi ćemo i dalje u narednom periodu vršiti sve provere vezano za činjenice koje je izneo gospodin Mišković. Obavljaćemo razgovore i sa drugim ljudima. Dogovoreno je da ćemo i dalje, vezano za neke druge predmete, takođe narednih dana sa gospodinom Miškovićem obaviti razgovor u svojstvu građanina, ali i sa još mnogo lica. Na kraju će tužilac biti taj koji će dati konačnu reč vezano za sve te događaje", naveo je Milorad Veljović.

I potpredsednik vlade Aleksandar Vučić potvrdio je da je za naredne dane zakazano saslušanje Miškovića i po drugim predmetima. On je uoči sednice Glavnog odbora SNS izjavio da ne raspolaže detaljima o saslušanju Miškovića i da ne želi da ga sutra u medijima nazovu diktatorom koji raspolaže svim informacijama, ali da je upoznat sa tim da je tema saslušanja danas bio samo jedan predmet.

"Danas je odgovarao samo po jednom predmetu i nije želeo da se nastavi po drugom, trećem i četvrtom. Saslušanje je trajalo četiri sata i verovatno nije imao želje i volje da nastavi", rekao je Vučić. On je naglasio da su za naredne dane zakazana nova salušanja, ali nije precizirao o kojim predmetima je reč, naglašavajući da za saslušanje Miškovića javnost ne bi ni znala da on sam to nije objavio.

Upitan da prokomentariše opušteno i lagodno ponašanje Miškovića prilikom dolaska na saslušanje, rekao je da njemu ništa nije smešno. "Nijedan od ovih predmeta nije mi smešan", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, proces protiv Miškovića pokazuje da je Srbija spremna da se ozbiljno reformiše i postane uređena zemlja i da građani "od danas znaju da su svi jednaki pred zakonom".

"Važno je da ljudi u Srbiji od danas znaju da su svi građani jednaki pred zakonom i da nema zaštićenih, i da se zakonske norme odnose na sve ljude u ovoj zemlji i ozbiljnost kojom pristupamo kao država, prvenstveno tužilaštvo i policija u ovom procesu govori da je Srbija spremna da se na ozbiljan način reformiše i da postane uređena zemlja", rekao je Vučić gostujući u Vestima B92.

On je kazao i da postoji "više veoma ozbiljnih predmeta" značajnih za celu Srbiju. "Ostavio bih nadležnim organima, a prvenstveno tužilaštvu, da rade svoj posao na najbolji mogući način i mislim da oni to i rade, a rezultate ćemo, kao što je jasno, ubrzo i videti", naveo je Vučić.

Upitan da li se u ispitivanju Miškovićevog poslovanja došlo i do imena odbeglih narko-bosova, odgovorio je da je na tužilaštvu da za to dobije dovoljno dokaza.

"Mi, kao država i inače, imamo problem sa dobijanjem međunarodne pravne pomoći iz pojedinih zemalja. Kada se ode i pogleda, moguće je dobiti, naći rešenje i videti kako stvari stoje na Holandskim Antilima, iako bi se naš građanin uvek pitao: 'Izvini, a šta ti radiš na Holandskim antilima i gde se to uopšte nalazi?', što našim zakonima nije zabranjeno, ali se uvek na kraju dođe do toga da je novac potekao iz Paname ili neke druge zemlje", rekao je Vučić.

Dodao je da te firme imaju iste osnivače, iste advokatske kancelarije i da iste organizacije stoje iza njih. "Poreklo novca za tu prvu, početnu firmu do koje se dođe - u stvari ga nema... ali nije sve uvek lako i jednostavno dokazivo", rekao je on.

Vučić je istakao da of-šor kompanija "ima u skoro svakoj istrazi u Srbiji" i da to nije neka velika novina i velika tajna.

"Šta će i koliko tužilaštvo sa sigurnošću moći da ima u rukama i za šta će biti uvereno da je dokazivo pred sudom, jer suština je da bilo koja optužnica i protiv bilo koga bude čvrsta i jaka, a u ovom slučaju govorimo o Miškoviću", rekao je on.

Selaković: Ispitati i "Nibens grupu"

Da je poslovanje "Nibensa" posebno zanimljivo potvrdio je za B92 i ministar pravde Nikola Selaković, rekavši “da Delreal nije jedina tema, da ih ima još i da bi zanimljivo bilo da se ispita Nibens grupa”.

Znate šta je sve pratilo Nibens grupu i koliko je tu povezanih lica, ali u svakom slučaju, građani će biti adekvatno i ažurno obavešteni o tome šta se bude radilo u budućnosti”, rekao je Selaković.

“Nibens grupa” je gigant kada je u pitanju održavanje puteva i sastoji se od šest velikih putarskih preduzeća sa više od 5.000 radnika i održava oko 6.600 kilometara puteva. To znači da je ta grupa održavala više od 35 odsto cele teritorije Srbije, odnosno da je kroz te poslove mogla da inkasira više od 70 miliona evra. “Nibens grupa” nastala je kroz privatizaciju nekoliko preduzeća, a sve je počelo privatizacijom PZP Niš.

Društveno preduzeće PZP Niš prodato je na aukciji 30. januara 2003. godine za 350 miliona dinara konzorcijumu čiji je nosilac bio izvesni Nenad Novaković. Ispostavilo se brzo da glavnu reč u ovom konzorcijumu vodi do tada široj javnosti nepoznati biznismen Milo Đurašković.

Nakon ovog datuma ređale su se privatizacije na kojima je Đurašković po pravilu pobeđivao. Preko tendera je u martu 2005. postao vlasnik PZP Vranje, za koji je ponudio dva miliona evra. Samo mesec dana kasnije kupuje PZP Kragujevac za pet miliona evra, a istovremeno postaje i vlasnik najvećeg preduzeća za puteve u Srbiji PZP Beograd.

Njegov partner u ovoj kupovini u tada formiranom konzorcijumu bila je kompanija Delta Miroslava Miškovića,
a za PZP Beograd platili su 19 miliona evra i obećali da će investirati 12 miliona.

U avgustu 2005. godine PZP Niš postaje vlasnik najvećeg vojvođanskog putarskog preduzeća Bačka put iz Novog Sada, a cena koju je Đurašković na tenderu ponudio bila je oko 10 miliona evra. Na ovaj način Đurašković je postao vlasnik preduzeća koja neminovno kontrolišu stanje na putevima koji čine kičmu putnih pravaca u Srbiji.

Ukupno su ga sve ove kompanije koštale nešto više od 42 miliona evra
, a obavezao se da će u njih uložiti oko 27 miliona evra u narednim godinama.

Mediji su godinama spekulisali da li iza cele operacije zapravo stoji Miroslav Mišković.

Prema podacima iz Registra već 2006. godine Delta se povlači iz otvorenog vlasništva u kompanijama. Vlasnici su od tada “Šer korporacija”, koja je u vlasništvu Đuraškovića, i “Mera investment” sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Odnos vlasništva vremenom se menjao, od dve trećine u korist Mera investmenta do samo 6 posto, koliko je ova firma imala 2008. godine.

Danas ova firma, prema podacima Agencije za privredne registre, nema udeo u vlasništvu Nibensa. Još 2008. Insajder je objavio da iza ofšor firme “Mera investment” stoji Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković uhapšen je 2011. godine
i tereti se da je zloupotrebom službenog položaja oštetio preduzeće FAM Kruševac, čiji je većinski vlasnik postao privatizacijom za više od 32 miliona evra. Kako je došao do prvog novca za kupovinu preduzeća nikada nije razjašnjeno.

Đurašković, koji je poreklom iz Berana u Crnoj Gori, u poslove s putevima ušao je 2003. a prethodno je bio vlasnik “Šer korporacije” koja je posedovala samo nekoliko pumpi u Beogradu, a poslovima sa gorivom bavio se od sredine devedesetih godina. Na pitanje otkud on u putarskom poslu u jednom intervjuu “Glasu javnosti” je izjavio:

"Nisam iz građevinske branše, ali dosta iskustva kao menadžer nosim iz ranijeg posla. U Srbiji je nakon 2000. godine mnogo toga moralo da se uradi, a jedan od prvih poslova gde je moralo da se ulaže je putarstvo. Preko svoje firme "Šer korporacija“ malo sam sarađivao s preduzećima za puteve, pa je i to bio razlog moje zainteresovanosti. "

Upitan da li Mišković zapravo vodi njegovu firmu 2008. godine je odgovorio: "Delta M ima određeni procenat u ovom preduzeću, a sve druge priče su plod veličine Miškovića. On ima jak brend i može se pojaviti samo kao lider i jak poslovni partner. Riječ je o korektnom poslovnom odnosu."

Od te 2008. godine kada je preuzeo većinsko vlasništvo u firmama, Nibens grupa je neprestano u finansijskim problemima, najčešće zbog brojnih nagomilanih dugova države svim putarima.

Kada je na čelo ministarstva za infrastrukturu došao Milutin Mrkonjić, za direktora Puteva Srbije postavljen je Zoran Drobnjak, do tada tehnički direktor u Đuraškovićevoj firmi PZP Beograd.

Zanimljivo je da je SPS, čiji je Mrkonjić funkcioner, od Nibensa i Šer korporacije za izbornu kampanju 2007. prema zvaničnim izveštajima do kojih je došao Insajder, dobio milion i po dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: