Ubijeno 30 pripadnika Boko harama

Nigerijska vojska ubila je oko 30 osumnjičenih za pripadnost radikalnoj islamističkoj sekti Boko haram.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

22:24

Default images

Boko haram se bori za uvođenje šerijatskog prava i protiv je zapadnjačkog načina života.

Ubijen je i bliski saradnik lidera te grupe u oružanom sukobu u državi Jobe na severoistoku zemlje, saopštio je vojni portparol.

"Približno 30 terorista Boko harama ubijeni su u bici koja je trajala nekoliko sati", naveo je poručnik Eli Lazarus u saopštenju.

Prema njegovim rečima, u borbi su ubijeni "ozloglašeni jednooki komandir Boko harama u (glavnom gradu države Jobe) Damaturuu, Bakaka, i bliski saradnik Abubakara Šekaua".

Vojne snage sprovodile su potragu i operaciju u skrovištu Boko harama u Kandaharu i oko grobalja u Damaturuu.

U vojnom saopštenju se navodi da je privedeno deset osumnjičenih pripadnika sekte tokom racije i da oni pomažu istražiteljima da uđu u trag čelnicima grupe.

Tokom racije je zaplenjeno šest pušaka, 90 šaržera municije i nekoliko telefonskih aparata, kao i noževi, strele i eksploziv.

Predstavnik Jobea, Patrik Egbunive, rekao je ranije danas da su vojnici ubili četvoricu osumnjičenih pripadnika islamističke sekte tokom pretrage Kandahara.

Boko haram je ove godine preuzeo na sebe odgovornost za ubistvo blizu 700 ljudi, dok se islamski ekstremisti krive za smrt više do 1.400 osoba u pobuni na severu i u centralnoj Nigeriji od 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: