Sindikati GSP za i protiv Bus plusa

Sindikat vozača GSP i nezavisni sindikat Eurovozač održali jednočasovni protest nezadovoljni uvođenjem Bus Plus. Druga dva sindikata uz gradonačelnika Đilasa.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

10:14

Default images

Nakon nezadovoljstva građana, protiv Bus plusa pobunili su se i vozači gradskog prevoza. Zajednička im je procena da je taj sistem preskup i da predstavlja maltretiranje za građane i vozače. Sindikat vozača GSP-a i sindikat Eurovozač traže bolje uslove rada, a podršku im je pružio Sindikat Sloga.

"Naši konkretni zahtevi su prestanak maltretiranja Beograđana Bus plusom, prestanak maltretiranja zaposlenih u GSP-u Bus plusom, povratak svih izdvojenih službi iz preduzeća u preduzeće, prestasnak maltertiranja manjinskih sindikata i prestanak zaduživaja GSP-a zbog nabavke osnovnih sredstava”, kaže Jovan Maljević predsednik sindikata Eurovozač.

U međuvremenu su se javila druga dva reprezentativna sindikata GSP-a koji su saopštili da potpuno podržavaju gradonačelnika Beograda u nameri da GSP Beograd postane stabilno i jako preduzeće, dodajući da je sitacija u GSP-u veoma teška i složena.

"Jasna je namera Osnivača-Gradonačelnika da GSP postavi na zdrave noge i reši problem njegovog poslovanja o čemu jasno govori dosadašnja kupovina novih trolejbusa i tramvaja kao i ugovorena nabavka 400 novih autobusa", navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali predsednici Samostalnog sindikata GSP-a i Sindikata SLOGA-GSP, Goran Bradić i Slobodan Vasić.

Oni u saopštenju navode da se "trenutno radi na akciji povećanja prihoda GSP-a, u koju su uključeni i zaposleni na poslovima asistenata u i van vozila, a treba napomenuti da najveći deo prihoda od prodaje Bus plusa - 75 odsto, ide upravo GSP-u".

"Zaposleni i reprezentativni sindikati imaju apsolutno poverenje u gradonačelnika koji svim silama pokušava da razreši probleme koji su se godinama gomilali u GSP-u... i stojimo iza svih odluka koje će doneti bolje sutra GSP-u", navodi se u saopštenju. Mređutim, vozači iz Sindikata vozača GSP-a navode da nemaju uslove za rad jer ih putnici često napadaju ne znajući da su i oni pod kontrolom Bus plusa.

“Krivi su sindikati koji su reprezentativni u GSP-u, oni su doveli ovo zlo u Beograd, oni će ponovo dovesti rat između radnika GSP-a i putnika. Zato nas putnici napadaju, zato što ne znaju da mi tu nismo krivi”, ističe vozač Dartić Milorad.

S druge strane, uprava GSP-a ne podržava štrajkače, ali kaže da je njihovo pravo da izraze svoje nezadovoljstvo i da će razmotriti sve zahteve.

“Uvođenje sistema kod nas je pokazalo pozitivne rezultate, prihod se povećao prilikom uvođenja Bus plusa i povećava se iz meseca u mesec. Mi očekujemo i dalje povećanje prihoda. Ja zaista ne mogu da cenim razloge koji su bili motivi sindikatima koji su najavili jednosatnu obustavu rada”, objašnjava direktor GSP-a Mileta Radojević.

Iz GSP-a poručuju i da to preduzeće ima težak finansijski problem i da im Bus plus sistem pomaže da prevaziđu situaciju u kojoj se nalaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: