Svaki 7. par se bori s neplodnošću

Klinika Narodni front u Beogradu uložiće sve napore da uveća broj vantelesnih oplodnji, zbog velikog interesovanja parova kojima je ova procedura jedina nada.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

19:20

Default images

U Srbiji svaki sedmi par ima problem s neplodnošću.

Statistika kaže da se danas u Srbiji po jednoj ženi rađa samo 0,88% dece, pa je Srbija po broju živorođene dece poslednja u Evropi.

“U ovoj državi Srbiji i u srpskom narodu zvono je odavno zvonilo na uzbunu. Dakle svake godine se mi unanjujemo za nekih 30 000 stanovnika. Dakle rodi se oko 80 0000 beba, a umre oko 110 000 ljudi. Najveći broj dece trenutno u lečenju steriliteta se dobija vantelesnim oplođenjem i naravno mora da se pruži izuzetno velika ekonomska pomoć, pošto je to izuzetno skupo”, kaže Dušan Stanojević, direktor GAK Narodni front.

Republički fond za zdravstveno osiguranje pet godina finansira vantelesnu oplodnju i do sada je izdvojio preko milijardu dinara. U GAK Narodni front urađeno je preko 1 100 procedura vantelesne oplodnje. Oko 50% žena ostalo je u drugom stanju, a oko 25% je iznelo trudnoću, što su svetski rezultati, iako ih muče nedostatak savremene opreme i neadekvatni uslovi rada

“Mi imamo jedno radno mesto u laboratoriji gde ne mogu dvoje ljudi da rade. Ako biološki materijal stoji i čeka da se završi, prvi, drugi slučaj, a deseti stoji, onda žena neće ostati trudna. Realno gledano za budućnost ono što bi značilo celoj zemlji naročito i nama jeste da dobijemo neko proširenje i prostora i opreme koje bi nam omogućilo da značajan porast imamo”, kaže Elijana Garalejić, načelnica Odeljenja za vantelesnu oplodnju.

Ministarstvo zdravlja bi moralo što pre da izdvoji sredstva pre svega za unapređenje opreme jer potrebe za vantelesnom oplodnjom stalno rastu. O trošku fonda tokom poslednje 4 godine urađeno je oko 4 500 vantelesnih oplodnji i obavljeno više od 1000 porođaja. Republički fond trenutno pokriva vantelesne oplodnje isključivo u državnim ustanovama.

“To je apsolutno dovoljno da se trenutno pokrije broj parova koji ulaze u proces vantelesne oplodnje. Ukoliko se cifre budu promenile, mi ćemo naravno reagovatri i angažovati i dodatne kapacitete”, kaže direktorka RZZO Aleksandar Vuksanović.

Od marta 2010. godine o trošku fonda je omogućen i drugi pokušaj vantelesne oplodnje, a podignuta je i starosna granica za žene sa 38 na 40 godina. Svakom paru od trenutka kada uđe u proceduru, koja podrazumeva brojne preglede i analize, vantelesna oplodnja biva urađena tokom šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: