Zakasnela kritika

Visoki savet sudstva poručio je zaštitniku građana Saši Jankoviću da je njegova kritika izbora sudija zakasnela.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2010.

16:01

Default images

Prema savetu, Jankovićeva kritika izbora sudija u Srbiji je "zakasnela, suvišna i nepotrebna".

U saopštenju se poručuje Jankoviću da sudijska funkcija nije pravo građana, već javna funkcija koja se stiče pod određenim uslovima

Reagujući povodom Jankovićeve ocene da je VSS u postupku izbora sudija načinio propuste u radu prema kandidatima za izbor na sudsku funkciju, Visoki savet je u saopštenju podsetio da je opšti izbor sudija sproveden u skladu sa Ustavom i Zakonom o sudijama, nakon odluke Ustavnog suda, kojom nisu prihvaćene inicijative za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti pojedniih odredaba tog zakona.

"U toj Odluci se navodi da novi Ustav daje osnova za zaključak da je prekinuta stalnost sudijske dužnosti garantovana prethodnim Ustavom iz 1990. godine, odnosno da svim sudijama koje ne budu izabrane od strane VSS na stalnu sudijsku funkciju, prestaje sudijska dužnost po sili zakona", podseća se u saopštenju.

Zakon nije nalagao VSS sprovođenje kontradiktornog postupka, navodi se u saopštenju i dodaje da je zaštitnik građana imao mogućnost da, u postupku predlaganja, donošenja i proglašenja seta pravosudnih zakona, ukaže na njihove nedostatke i na posledice koje mogu proisteći u postupku opšteg izbora sudija - kao što su nepostojanje drugostepenog postupka i prava na žalbu neizabranih sudija Ustavnom sudu.

Te nedostatke je Ustavni sud otklonio naknadno na sednici održanoj krajem marta zauzimanjem pravnih stavova - da sudije koje nisu izabrane na stalnu sudijsku funkciju imaju pravo na žalbu Ustavnom sudu i da neizabranim sudijama sudijska dužnost prestaje danom stupanja na funkciju novoizabranih sudija, na osnovu pojedinačne, obrazložene odluke V S S, ukazano je u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, nisu tačni navodi zaštitnika građana da V S S nije vodio računa o zastupljenosti nacionalnih manjina u mešovitim sredinama.

"Naprotiv, s ponosom ističemo da smo poštovali nacionalni sastav stanovništva i postupali u skladu sa Zakonom o sudijama, ali se i u tom slučaju vodilo računa o kriterijumima za izbor sudija i predsednika sudova", naglašava VSS i dodaje da je to je prvi put da se ističe takva primedba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: