Crna Gora čeka stav UN

Crna Gora izneće stav o priznanju Kosova pošto UN odluče o zahtevu Srbije da se o tom pitanju izjasni Međunarodni sud pravde, pišu Vijesti

Izvor: Beta, Vijesti

Sreda, 17.09.2008.

09:28

Default images

"Ako Generalna skupština UN bude raspravljala o tome i ako odbaci zahtev Srbije, Vlada Crne Gore će priznati nezavisnost Kosovo u bliskoj perpesktivi", saopštio je Vijestima izvor blizak Vladi. U slučaju da Generalna skupština UN pristane da uključi Međunarodni sud pravde u Hagu, Vlada će najverovatnije sačekati odluku tog suda, navodi list.

Vladajuće partije Crne Gore predložile su Skupštini da usvoji rezoluciju o ubrzanoj integraciji Crne Gore u Evropsku uniju i NATO, a u kojoj se pominje Kosovo.

Kako ocenjuju analiticari, parlamentarna raspava o toj rezoluciji bila bi uvertira za priznavanje nevazisnosti Kosova.

Garanše: Priznanjem Kosova, stabilnost regiona

Crna Gora će priznavanjem nezavisnosti Kosova još više doprineti regionalnoj stabilnosti i učvrstiti svoju budućnost u okviru Evropske unije, ocenio je ambasador Francuske u Podgorici Bernard Garanše.

On smatra da je "priznanje realnosti na Kosovu politička neophodnost, sa kojom crnogorske vlasti imaju hrabrosti da se suoče".

"Sledeći primer evropskih prestonica koje su priznale nezavisnost Kosova, Crna Gora će još više doprineti regionalnoj stabilnosti i učvrstiti svoju sospstvenu budućnost u okviru onoga što će postati naša zajednička kuća - EU", rekao je Garanše, a prenose podgorički mediji.

On je dodao da Francuska, zajedno sa ostalim državama, nastavlja sa značajnim aktivnostima na Kosovu "u cilju stvaranja uslova neophodnih za mir i prosperitet svih etničkih zajednica koje koegzistiraju u crnogroskom susedstvu".

"Evropske zemlje očekuju da će to takođe biti i cilj misije 'Euleks' na Kosovu", naveo je Garanše.

Francuski diplomata je naveo da harmonični i primerni odnosi između etničkih i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori "daju mogućnost da ta država komunicira i sarađuje sa svim svojim susedima i da sa Kosovom održava svakodnevnu komunikaciju koja doprinosi regionalnoj stabilnost".

DSS: Da se ambasadori ne mešaju

Crnogorska opoziciona Demokratska srpska stranka (DSS) danas je ponovo pozvala ambasadore zapadnih zemalja da se ne mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore i ne vrše pritisak da Crna Gora prizna Kosovo.

U saopštenju DSS se navodi da ovo "na žalost nediplomatsko ponašanje sada pripada francuskom ambasadoru koji svojim pozivom da Crna Gora prizna lažnu državu Kosovo flagrantno krši međunarodno pravo, kao i dobre gostinske odnose u zemlji domaćinu"
DSS je pozvala crnogorsku vlast da umesto da priznanja Kosova podrži zahtev Srbije u Generalnoj skupštini UN da Međunarodni sud pravde da mišljenje da li je otcepljenje te južne srpske pokrajine bio legalan ili nelegalan čin.

Crnogorskoj skupštini dostavljena je Rezolucija vladajućih stranaka u kojoj piše da je priznanje Kosova uslov za evropske integracije Crne Gore koju je DSS označila najobičnijom "farsom režima koji hoće da na bilo koji način dovuče opoziciju u Skupštinu, ali da i dalje zadrži nedemokratske uslove rada parlamenta bez prisustva javnosti".

DSS je upozorila da ostaje njihova odluka da u slučaju priznanja Kosova organizuju proteste kao izraz narodnog nezadovoljstva, jer je narod u ogromnoj većini protiv toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: