Emir Šišić u Srbiji

Pilot JNA, major Emir Šišić, stigao je iz Italije u Srbiju, gde će odslužiti ostatak zatvorske kazne.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

16:02

Default images

Šišićev beogradski branilac Milorad Panjević potvrdio je za B92 da je njegov klijent stigao u zemlju i da je stigao u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Emir Šišić je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora zbog obaranja helikoptera Evropske zajednice u Hrvatskoj 7. januara 1992.

Nekadašnji ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić za B92 kaže da je najvažnije da je Šišić konačno stigao u Srbiju.

On navodi da je borba za taj transfer trajala dosta dugo, a da su proces odužili izbori u Italiji i čekanje na formiranje nove vlade i ostetljivost tog pitanja u italijanskoj javnosti.

"Srbija će ispuniti sve uslove predviđene evropskom konvencijom za transfer osuđenih, što podrazumeva da će vlastima Italije biti omogućeno da nagdledaju sprovođenje te konvencije u nekom od zatvora u Srbiji", kaže Ljajić.

Emir Šišić je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora pošto je, kao pilot JNA, 7. januara 1992. u Hrvatskoj oborio helikopter Evropske zajednice, u kom je poginulo pet diplomata.

Na osnovu kvalifikacije da je počinio ubistvo s predumišljajem, prethodno je, prvostepenom presudom, osuđen na doživotnu robiju, ali je rimski Apelacioni sud to zamenio kaznom od 15 godina zatvora za višestruko ubistvo i izazivanje vazdušne nesreće.

Prvi korak ka njegovom transferu učinjen je još u maju 2005, kada su vlasti Italije odobrile da ostatak kazne služi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: