Slučaj Martić: Tužilaštvo završilo

Tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza na suđenju Milanu Martiću, bivšem ministru policije, a kasnije i predsedniku RSK.

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2006.

14:17

Default images

Poslednji svedoci Tužilaštva, ove i prethodne nedelje, bile su žrtve ranjene tokom granatiranja centra Zagreba, koje je, prema optužnici, Martić naredio. Odbrana počinje izvođenje dokaza 11. jula, budući da im je odobreno odlaganje od samo četiri dana, a ne do polovine avgusta, kako su ranije zatražili od suda.

Poslednjih nekoliko svedoka, od ukupno 45, koliko ih je Tužilaštvo izvelo pred sud, bile su civili ranjeni u centru Zagreba u maju 1995, kada je poginulo sedam, a ranjeno oko 200 osoba. Martićeva odbrana je zastupala tezu da je Vojska Republike Srpske Krajine gađala vojne objekte u Zagrebu i da je granatiranje bio odgovor na operaciju Bljesak, u kojoj je poginulo oko 400 Srba.

Predsedavajući sudija Moloto iz Južne Afrike, zaključio je da osveta ne može da bude strategija odbrane ni pred jednim sudom u svetu.

Inače, Tužilaštvo je iskoristilo 69 dana za dokazivanje Martićeve krivice. Suđenje je počelo u decembru 2005, a Martić je u pritvoru od maja 2002, kada se dobrovoljno predao Tribunalu. 

Osim za granatiranje Zagreba, Martić se tereti za progone, istrebljenje, ubistva, zatvaranja, mučenja, deportacije, razaranja i pljačku imovine, kao i za učešće u zločinačkom poduhvatu progona nesrba u delovima Hrvatske.

Goran Hadžić, optužen za učešće u istom zločinačkom poduhvatu, još uvek je u bekstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: