Za prekršaj na radu 50 dinara

Svaka tri minuta u srpskoj privredi neko se povredi na poslu, a prošle godine poginulo je 69 radnika.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

10:31

Default images

Prema predlogu novog zakona o zaštiti na radu kazne za nemarne poslodavce biće višestruko povećane. Poslednji tragični događaj je kada su radnici fabrike "Umka" završili na Odeljenju za toksikologiju VMA zbog trovanja gasovima. Njihov kolega Milivoje Mićić je umro. Radnici su se otrovali čisteći otpadne vode.

Inspekcija rada još uvek ispituje slučaj, ali prvi rezultati istrage pokazuju da radnici nisu imali odgovarajuću opremu, pre svega aparate sa kiseonikom. Ušli su u kanal bez ikakvih priprema.

"Radilo se na način koji nije propisan, ne postoji instrukcija za vršenje održavanja. Nije vršeno ispitivanje gasova u kanalima tako da je došlo do zagađenja vazduha, u kanalima je bilo metana, amonijaka i ugljen dioksida. Zato je došlo do gušenja", kaže Simo Kosić, načelnik u Inspekciji rada.
Dok su predstavnici inspekcije rada, nadležnog ministarstva, predstavnici sindikata i poslodavaca na Trgu Nikole Pašića simboličnim spuštanjem 69 šlemova održali spomen na zaposlene koji su poginuli u 2004, samo nekoliko metara dalje, na zgradi Pozorišta na Terazijama, drugačija slika, radnici bez ikakve zaštite. Nisu imali ni šlemove ni rukavice niti zaštitne naočare prilikom zavarivanja. Kosić kaže da inspekcija nije baš efikasna kada je preventiva u pitanju, ali navodi da je to zbog toga što ima mali broj inspektora.

Niske kazne za neodgovorne poslodavce i nedovoljan broj inspektora jedan je od razloga tolikih povreda na radu. Fakultet za zaštitu na radu iz Niša tvrdi da je mnogo više ljudi izgubilo život na radnom mestu nego što to pokazuje zvanična statistika. Prema njihovim istraživanjima svakog drugog dana na radnom mestu pogine jedan radnik, naročito u malim i srednjim preduzećima, kojih je sve više.

"Sa prelaskom na novi način privređivanja, ti su se kolektivi raspali  i pojavio se niz malih i srednjih preduzeća, u kojima je sistem zaštite na radu sasvim drugačiji. U njima je neophodno da se procene uslovi rada i odredi rizik i da se u zavisnosti od toga primene mere zaštite na radu, kako bi se smanjile povrede i oboljenja", kaže Dragan Spasić, dekan Fakulteta za zaštitu na radu iz Niša.

Međutim, prema mišljenu resornog ministra Slobodana Lalovića, rešenje nije samo u povećanju broja inspektora ili većim kaznama, već u promeni svesti poslodavaca, ali i radnika. Predlog novog zakona o bezbednosti i zaštiti koji se nalazi se u skupštinskoj proceduri predviđa mnogo strožije kazne. Kazne koje sada iznose 50 dinara biće 10.000 dinara. Najveća - milion dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: