Da li država omogućava svim građanima i građankama da dođu do podataka koji utiču na odlučivanje državnih organa i služe za zaštitu njihovih prava?

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

14:18

Default images

17. Pitanje

Primenom Zakona o tajnosti podataka od 1. januara 2010. godine prestale su da važe odredbe člana 45. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kojima je bilo ograničeno pravo Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti na pristup i uvid u zbirke podataka, dokumentaciju, prostorije i opremu onog ko obrađuje podatke o ličnosti. Ipak, ovlašćenja Poverenika iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da može da izvrši uvid u svaki nosač informacije radi utvrđivanja činjenica i donošenja pravilne odluke, su delimično ograničena Zakonom o tajnosti podataka, tako što je, za određene informacije najvišeg stepena tajnosti, Povereniku neophodan sertifikat o bezbednosnoj proveri koji izdaje Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka. Posebnu bezbednosnu proveru koja prethodi izdavanju sertifikata vrši Bezbednosno-informativna agencija. Na zahtev Službe Poverenika odlukom Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, Povereniku je utvrđeno pravo pristupa tajnim podacima stepena tajnosti „državna tajna” i odobreno izdavanje sertifikata za pristup toj vrsti podataka, sa rokom važenja do 20.februara 2015. godine.

Institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti iako osnovana 2004. godine još uvek nema konačno i na odgovarajući način rešeno pitanje radnog prostora. Konstantan porast obima poslova i dobijanje novih nadležnosti, uz nemogućnost da zaposli potreban broj službenika imaju direktno za posledicu kašnjenje sa rešavanjem pojedinih predmeta.

Pošaljite odgovor na državni izveštaj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

247 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: