Vučić zove SPS na razgovor o Vladi

Srpska napredna stranka zvanično je danas pozvala Socijalističku partiju Srbije na razgovore o formiranju republičke vlade.

Info

Izvor: B92

Petak, 15.06.2012.

13:00

Default images

To je na konferenciji za novinare rekao lider SNS Aleksandar Vučić i naveo da postoje četiri prioriteta i cilja koje bi buduća vlada trebalo da ostvari, odnosno oko čega bi trebalo da se postigne dogovor.

Prvi politički i straški cilj je, naveo je Vučić, onaj o kome je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio u Briselu, a to je da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Slede ekonomske reforme, borba protiv korupcije i kriminala i ispitivanje svih "pljačkaških privatizacija", te pitanje kako i na koji način sačuvati teritorijalni integritet Srbije ne odustajući od evropskog puta.

Lider SNS smatra da će se do ponedeljka znati ko će formirati vladu, ali ne i da će ona do tog dana biti formirana, kako su neki interpretirali njegovu izjavu.

Na pitanja o eventualnim razgovorima sa nekim drugim strankama, Vučić je rekao da treba videti da li će se sa SPS postići saglasnost oko principa koje je naveo.

Vučić je odbacio spekulacije medija o podeli ministarskih mesta i imenu premijera i navodeo da su za SNS bitni ciljevi, a nikako funkcije, kao i da ni sam još ne zna da li bi bio deo te vlade. Prema njegovim rečima, bitno je da ti ciljevi budu oročeni i da je najbolje, ukoliko se oni ne ostvare, da se takva vlada raziđe.

"Ako to ne postignemo, onda da se razilazimo pa neka neko drugi formira vladu", rekao je Vučić i precizirao da bi naprednjaci sa SPS imali 117 poslanika, što je, smatra, veoma blizu većine od 126.

"Spremni smo da sa mnogima razgovaramo, ali i mnogi sa nama...., i u redu je i da socijalisti kažu i da neće sa SNS, kao i da se formira neka druga vlada što bi mi pozdravili", poručio je Vučić.

Lider naprednjaka je, međutim ponovio da takva vlada ne bi imala legitimitet niti bi imala podršku u narodu, a posebno ne bi mogla da sprovede sve potrebne reforme.

"Plašim se da u ovom trenutku kod političara postoji manjak ideja, a više sujete i želje za funkcijama koje bi mogle da se upotrebe i zloupotrebe u određene svrhe", rekao je Vučić.

Odgovarajući na niz pitanja u vezi sa liderom socijalista Ivicom Dačićem, Vučić je rekao da se ne sme u razgovore o vladi ići sa stavom "ovo hoću, ovo neću" i da se ne mogu stvari postavljatii po principu "baš me briga za jednog, baš me briga za drugog".

"Treba da razgovaramo o ozbiljnim stvarima", rekao je Vučić i dodao da ne požuruje nikoga oko formiranja vlade, ali da je činjenica da se gubi vreme i da Srbija ne može da čeka.

On smatra da problem u vezi sa dobijanjem datuma pregovora i daljim evopintegracijama Srbije neće predstavljati pitanje Kosova i Meothije, već pitanje pravosuđa, medija...Stoga je potrebno napraviti ozbiljnu vladu koja ima zacrtane ciljeve, rokove i u kojoj njene članove neće interesovati samo vlast i lični interesi, zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: