Zagreb: Nastavak politike pomirenja

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da bi voleo da se nastavi politika pomirenja bez obzira na pobedu Tomislava Nikolića na proteklim izborima u Srbiji.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

12:46

Default images

"Bez obzira na njegovu bliskost s četništvom i (Vojislavom) Šešeljem, voleo bih da se nastavi politika pomirenja", rekao je Josipović u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu na pitanje može li se zanemariti da je Nikolić bio pobornik velikosrpske, ratne politike.

Hrvatski predsednik je rekao da će "puno zavisiti od toga da li je (Nikolić) spreman da nastupi s novih, revidiranih pozicija. Politike i političari evoluiraju, videli smo to i kod nas, zašto ne i u Srbiji?", dodao je.

Josipović je podsetio da je Nikolić u pobedničkom govoru Srbiji obećao Evropu, te da će njoj i "polagati račune".

"Ali nije dovoljno obećati, pa ni želeti. Setimo se koliko je Hrvatska morala da se promeni da bi mogla da postane članica EU. Isti, dugotrajan i često bolan proces, možda i teži, čeka i Srbiju", zaključio je hrvatski predsednik.

Josipović je rekao da ostaju nepromenjeni osnovni ciljevi hrvatske spoljne politike - ulazak u EU i regionalna saradnja, ali da je sigurno da "promena predsednika u Srbiji i izbor Nikolića otvara nove izazove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: