NYT: Tadić prošao kao Sarkozi

Borisu Tadiću se desilo isto što i političarima u Grčkoj i Francuskoj, koji su bili suočeni sa odmazdom nezadovoljnih birača, piše Njujork tajms.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

12:10

Default images

Prema oceni tog lista, nakon pobede Tomislava Nikolića, za koga Njujork tajms piše da je nacionalista i bivši upravnik groblja, nameće se pitanje da li će zemlja ostati na evropskom putu ili će se okrenuti Rusiji.

"Njujork tajms" navodi da je Tadić, koji se svesrdno zalagao da Srbija uđe u EU, priznao poraz, ali i da je u predizbornoj kampanji pokušao da prikaže mogućnost Nikolićeve pobede kao opasni povratak u prošlost.

Pozivajući se na podatke zvanične izborne komisije list piše da je otvoreni pristalica Rusije, koji je nekada bio bliski saveznik bivšeg srpskog lidera Slobodana Miloševića, osvojio 50,21 odsto glasova, a lider Tadić 46,77 odsto.

Tadić, koga opisuju kao fotogeničnog bivšeg profesora psihologije, u predizbornoj kampanji se fokusirao na zalaganje za pridruživanje Srbije EU, ističe "Njujork tajms".

List prenosi mišljenja analitičara da je Nikolić, koji je ponekad vatreni populista, uspeo da dopre do sve većeg broja siromašnih građana dotučenih finansijskom krizom u vreme kada je EU zbog krize koja je potresa izgubila privlačnost.

Nikolić, koji je bivši ultranacionalista, proteklih godina se zalagao za ulazak Srbije u EU i jačanje odnosa sa SAD, primećuje ovaj list, dodajući da se analitičari pitaju da li će čovek koji je jednom izjavio da više voli da Srbija bude ruska gubernija nego članica EU nastaviti da vodi Srbiju u pravcu EU.

List zaključuje da je Tadić optužen za korupciju i autoritarizam i da Nikoliću sada predstoji težak zadatak da povrati poverenje gradjana u vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: