Pobeda DS u Austriji i Hrvatskoj

Na izbornim mestima u diplomatskim predstavništvima Srbije u Austriji, Hrvatskoj, Vašingtonu i Podgorici danas je pobedio predsednički kandidat DS Boris Tadić.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2012.

21:23

Default images

UBosni i Hercegovini i Nemačkoj situacija podeljena.

U BiH je Tadić pobedio u Sarajevu, a Nikolić u Banjaluci, dok je u Nemačkoj kandidat DS osvojio najviše glasova u Berlinu i Frankfurtu, a kandidat SNS u Minhenu, Diseldorfu i Štutgartu .

Na srpskim predsedničkim izborima u Vašingtonu glasalo je 50 odsto birača i od upisanih 136 na izbore je izašlo 68 birača.
Od toga, kandidat koalicije Izbor za bolji život Tadić dobio je 47 glasova, dok je kandidat koalicije Pokrenimo Srbiju Nikolić dobio 17 glasova.

Na izborima u američkoj prestonici su bila i četiri nevažeća listića. U autrijskoj prestonici Beču, gde je u Konzularnom odeljenju ambasade Srbije bilo otvoreno jedino glasačko mesto pobedio je Tadić.

Na izbore u Beču izašlo je 159 od ukupno 308 registrovanih birača, što je odziv nešto veći od 51 odsto. Najveći broj glasova - 103 - osvojio je Tadić, a 53 glasa Nikolić, dok su tri listića nevažeća, saopšteno je Tanjugu u Konzularnom odeljenju ambasade Srbije u Beču.
Glasanje u Austriji bilo je moguće samo u Beču od 7 do 20 časova.

Pošto se u glavnom gradu Austrije za izbore u Srbiji za glasanje u inostranstvo prijavilo nešto malo više od 300 državljana Srbije, u Beču je bilo otvoreno glasačko mesto, za razliku od Salcburga gde se registrovalo svega 70 državljana, što je ispod potrebnog broja za otvaranje glasačkog mesta.

U prvom krugu predsedničkih izbora, pre dve nedelje, na izborno mesto u Beču na glasanje je izašlo 233 od upisanih 308 glasača. Tada je, prema zvaničnim podacima 95 (40,77 odsto) birača u Beču glasalo za Tadića i 29 (12,45 odsto) za Nikolića.

Inače, od kada je omogućeno glasanje u dijaspori - na izborima za predsednika Srbije 2004. godine, na referendumu za novi Ustav Srbije 2006, na parlamentarnim izborima januara 2007, kao i na predsedničkim izborima januara 2008. i potom parlamentarnim u maju 2008, svoje biračko pravo u Austriji iskoristio je mali broj državljana Srbije.

Tako su na parlamentarnim izborima održanim 11. maja 2008 bila još tri izborna mesta - Beč, Salcburg i Grac. Glasanje za drugi krug predsedničkih izbora završeno je i u Hrvatskoj, gde je Tadić, kako je rečeno Tanjugu, osvojio najviše glasova na oba biračka mesta - u generalnom konzulatu Srbije u Rijeci i onom u Vukovaru.

"Od upisanih 55 birača, na glasanje je izišlo njih 35 ili 64 odsto, koliko ih je izašlo i u prvom krugu", izjavila je Tanjugu konzul Srbije u Rijeci Mirjana Milenković. Od njih je za Tadića glasalo 19, za Nikolića 15, a jedan listić je bio nevažeći.

"Na biračkom mestu nije bilo nikakvih problema, a radi se o biračima koji redovno izlaze na izbore", rekla je Milenkovićeva. Konzul Srbije u Vukovaru Vladimir Marjanović rekao je da je u generalnom konzulatu u tom gradu za Tadića glasalo 37 birača, odnosno 67,27 odsto, a za Nikolića 18, odnosno 32,73 odsto.

"Od upisanih 108 birača, na glasanje je izišlo njih 55 ili 50,93 odsto", rekao je Marjanović. Nevažećih listića nije bilo, a glasanje je proteklo u redu, rekao je Marjanović, dodavši da su na tom biračkom mestu glasali i državljani Srbije s područja koje pokriva ambasada u Zagrebu, jer tamo nije bilo glasanja.

U Podgorici, na biračkom mestu u ambasadi Srbije Tadić je osvojio najviše glasova, izjavio je Tanjugu član izborne komisije Oliver Stamenković.
Prema njegovim rečima, za Tadića su glasala 32 birača, dok je ime Nikolića zaokružilo 26 glasača. Na glasanje je izašlo oko 32 odsto upisanih birača, od prijavljenih 178.

Stamenković je rekao da je glasanje proteklo bez problema, odnosno u skladu sa odredbama izbornog zakonodavstva Srbije. Pored Podgorice, državljani Srbije u Crnoj Gori mogli su da glasaju i u Herceg Novom, Beranama i Sutomoru. U BiH, Tadić je pobedio u Sarajevu, a Nikolić u Banjaluci, javili su bosanski mediji. Na biračkom mestu u ambasadi Srbije u Sarajevu, Tadić je dobio 43 glasa, dok je Nikolić osvojio 18 glasova, a tri glasačka listića su bila nevažeća.

Na biračkom mestu u Banjaluci Nikolić je dobio 98, a Tadić 89 glasova, dok su tri glasačka listića bila nevažeća. Inače, na dva biračka mesta u BiH otvorena u okviru drugog kruga predsedničkih izbora, u Sarajevu je glasalo 64, a u Banjaluci 63,33 odsto registrovanih birača. U Sarajevu je ukupno upisano 100 birača, dok je u Banjaluci u biračkom spisku registrovano 300 birača. U Nemačkoj, Tadić je pobedio u Berlinu i Frankfurtu, a Nikolić u Minhenu, Diseldorfu i Štutgartu.

Na biračkom mestu u ambasadi Srbije u Berlinu, za Tadića je glasalo 74, a za Nikolića 42 birača. Tadić je, kako je rečeno Tanjugu, pobedio i na biračkom mestu u konzulatu Srbije u Frankfurtu sa osvojenih 57 glasova, dok je Nikolić dobio 37 glasova. U Minhenu je za Tadića glasao 41, a za Nikolića 61 birač, a slična situacija je i u Diseldorfu, gde je takodje Nikolić pobedio. Za Nikolića je u Diseldorfu glasalo 35, a za Tadića 34 birača, dok je jedan glasački listić na tom biračkom mestu bio nevažeći. Nikolić je pobedio i na biračkom mestu u konzulatu Srbije u Štutgartu, gde je osvojio 50, a Tadić 26 glasova. (Kraj) dop/dl

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: