Među poslanicima najviše Beograđana

Među 250 poslanika, kojima je Republička izborna komisija danas dodelila mandate, ubedljivo vode Beograđani - njih je 107.

Info

Izvor: B92

Subota, 19.05.2012.

16:48

Default images

Na izbornim listama "Izbor za bolji život", koja ima 67 poslanika, i “Pokrenimo Srbiju”, koja ima 73 poslanika, po 32 su iz Beograda.

Na listi SPS-PUPS-JS ima 15 Beograđana, od ukupno 44 poslanika, dok je na listi DSS na listi od 21 poslanika više od polovine, njih 12, stanovnika prestonice.

U klupama “Preokreta” sedeće 11 Beograđana od ukupno 19 poslanika, dok je na izbornoj listi URS od 16 poslanika njih petoro iz glavnog grada Srbije.

I poslanik liste Nijedan od ponuđenih odgovora je Beograđanin.

Međutim, redosled na listi ne znači i da će svi ti kandidati biti budući poslanici, jer mogu da kažu da ne žele poslanički mandat ili da, u slučaju izbora na druge funkcije, nespojive sa poslaničkom, podnesu ostavku na onu u republičkom parlamentu.

Šefica poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” i član DS Nada Kolundžija, koja je u poslaničkim klupama Skupštine Srbije provela tri mandata I deo mandata u parlamentu Državne zajednice Srbija i Crna Gora, rekla je da na izbor stranke čiji je član nije uticalo mesto iz kojeg je budući poslanik.

“Kada se budu formirali lokalni i pokrajinski parlament, u skupštinske klupe će sesti poslanici koji će predstavljati pojedine delove Srbije”, rekla je ona Tanjugu i dodala da, na primer, Dragan Đilas, sigurno neće biti poslanik, iako je prvi na listi.

Kriterijumi na osnovu kojih je DS odlučivala ko će biti njen predstavnik u parlamentu bili su , pre svega, dodala je, sposobnost kandidata za novi posao koji je pred njim, da ima parlamentarno iskustvo, da profesija kojom se bavi može da doprinese parlamnetarnom radu, ali I da je reč o nekom ko ima podršku javnosti.

“Poznati” Beograđani na listi "Pokrenimo Srbiju" su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Jorgovanka Tabaković, Milanka Karić, Dubravka Filipovski, Vladimir Cvijan...

Boje prestoničana na listi "Izbor za bolji život" “brane” Dragan Đilas, Ružič Đinđić, Vuk Jeremić, Milica Delević, Dragan Šutanovac, Snežana Malović…. , a u koaliciji SPS-PUPS-JS Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Milan Krkobabić, Žarko Obradović, Aleksandar Antić. . .

U DSS Beograđana ima najviše, a među njima su Vojislav Koštunica, Dragan Jočić, Sandra Rašković Ivić, Aleksandar Popović, Petar Petković…, dok su u ”Preokretu”, pored Čedomira Jovanovića i Žarka Koraća tu i Ranka Savić, Zaharije Trnavčević, Miljenko Dereta…

RIK je danas dodelio mandate poslanicima izabranim 6. maja čime su se stekli uslovi za zakazivanje konstitutivne sednice parlamenta koja mora da bude održana do 9. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: