Dogovor Rusa i Mađara o Južnom toku

Rusija i Mađarska potpisale su u Moskvi niz dokumenata o izgradnji gasovoda Južni tok kroz teritoriju Mađarske.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.03.2009.

15:58

Default images

Šef Gasproma Aleksej Miler i predsednik Mađarske banke razvoja Janoš Eroš su u prisustvu premijera dve države potpisali osnovni sporazum o saradnji u izgradnji gasovoda i tranzitu prirodnog gasa kroz teritoriju Mađarske, kojim se osniva zajedničko preduzeće za te svrhe.

Dokument utvrđuje principe saradnje dve strane, u predinvesticionom i u sledećim fazama projekta, a njime se određuju uslovi i redosled osnivanja zajedničkog preduzeća na paritetnoj osnovi.

Gasprom i kompanija MOL su zaključile ugovor i o zajedničkoj izgradnji podzemnog skladišta gasa u Mađarskoj, kapaciteta više od milijardu kubnih metara. Dokumenti su potpisani nakon razgovora premijera Vladimira Putina i Ferenca Đurčanja.

Đurčanj je ocenio da će realizacija projekta zadovoljiti polovinu godišnjih potreba Mađarske u gasu i naglasio da podzemno skladište treba da bude pušteno u rad od 2012 do 2013. godine, a da mađarski deo Južnog toka treba da bude završen do 2015. godine.

"Do 2011. godine biće razrađen konačni projekat finansiranja, a do 2015. godine gasovod će biti izgrađen", rekao je on. Putin je posle potpisivanja saopštio da je kapacitet skladišta od više od milijardu kubika "veliki" i da će osigurati "energetsku bezbednost i stabilnost rada celog energetskog sektora Mađarske".

On je naveo da će izgradnja Južnog toka koštati deset milijardi evra i da "problema sa finansiranjem nema". Prema njegovim rečima, do kraja ove godine, najverovatnije u septembru će biti spremna studija o izvodljivosti mađarskog dela gasovoda.

Putin je kazao da će kapaciteta mađarskog dela gasovoda biti najmanje deset milijardi kubika, a opšteg sistema 31 milijardu kubika, "a možda čak i više".

Miler je novinarima izjavio da će zajedničko preduzeće za izgradnju tog dela gasovoda biti osnovano do 15. maja i to po paritertu od po 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: