Evropljani ne mogu da shvate zašto SAD napada

Evropska unija, koja je na meti Vašingtona u oblasti trgovine i monetarne politike, podsetila je da je ona istorijski saveznik a ne neprijatelj SAD.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2018.

12:10

Evropljani ne mogu da shvate zašto SAD napada
Foto: Thinkstock

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi izjavio je u Buenos Ajresu na ministarskom sastanku Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja - G20, da evropske zemlje imaju status "saveznika" a ne status "neprijatelja" prema SAD.

Moskovisi je ponovio reč "neprijatelj" koju je koristio američki predsednik Donald Tramp nedavno kritikujući evropsku monetarnu politiku i zapretivši uvođenjem carina na neke evropske proizvode.

"EU sigurno nije odgovorna za glavne trgovinske neravnoteže. Veoma je neprikladno nas okriviti", rekao je Moskovisi.

I francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer je ranije na skupu G20 rekao da su Amerikanci i Evropljani saveznici i dodao da Evropljani ne mogu shvate da su pogođeni američkom merom povećanja carine.

U Vašington u sredu putuju predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom koji će sa američkim zvaničnicima razgovarati o trgovinskim tenzijama izmedju EU i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: