Neviđen rast, ovu valutu ništa ne može zaustaviti

Bitkoin je po prvi put skočio iznad 4.000 dolara u rastućoj nadi da će se ubrzati širenje ove kriptovalute.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2017.

08:36

Neviđen rast, ovu valutu ništa ne može zaustaviti
Foto:Thinkstock

Najveći digitalni tender skočio je u ponedeljak na 4.125,17 dolara, što je dobit od 15 odsto od petka, nakon što je prošle nedelje aktiviran plan za ubrzanje izvršavanja trgovine prenošenjem nekih podataka iz glavne mreže.

Novi skok vrednosti bitkoina je i posledica rasta tražnje u Japanu, čime je nastavljen trend rasta ove kriptovalute koji traje cele godine.

U maju je rekordna vrednost bitkoina bila 2.000 dolara, a pre samo dva meseca 3.000 dolara po koinu. Sada je, zahvaljujući pojačanoj tražnji u Japanu, ponovo oborio rekord premašivši i 4.000 dolara.

Iako fascinantna, ta cifra ne iznenađuje jer je u pitanju nastavak trenda koji vlada cele godine. Ne samo bitkoin, već i druge kriptovalute beleže nagli rast koji je mahom uslovljen tražnjom iz Japana i Južne Koreje, SEC-ovim razmatranjem odluke o odobrenju trgovinskog fonda baziranog na bitkoinu, ali i time što Rusija razmatra načine na koje se ova valuta može regulisati i oporezivati.

Ovo interesovanje viših instanci u isto vreme radi u korist povećanja poverenja u bitkoin. Vrednost bitkoina nije prestala sa stabilnim rastom ni nakon bitkoin forka koji se desio pre desetak dana, kada se iz Bitkoina izdvojila alternativna kriptovaluta Bitkoin keš.

Iako je postojala briga da će hard fork negativno uticati na stabilnost bitkoina, kriza je relativno brzo prevaziđena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: