Režu korporatini porez na 25 %

Francuska vlada će do 2022. postepeno smanjiti korporativni porez sa sadašnih 33,3 odsto na 25 procenata, izjavio je novi francuski premijer Eduar Filip.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.07.2017.

18:40

Režu korporatini porez na 25 %
(Foto: Thinkstock.com)

"Potrebno je da preduzeća žele da se osnivaju i razvijaju na našim prostorima, a ne na nekim drugim", rekao je Filip u obraćanju poslanicima u parlamentu, izveštava agencija Frans pres.

On je dodao da će s tim smanjenjem poreza Francuska biti "usklađena sa evropskim prosekom".

Kako je prenela agencija Rojters, Filip je takođe rekao da će pretvaranje poreskih olakšica za kompanije za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanje u trajno smanjenje davanja državi po osnovu zarada, biti na snazi tek 2019. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prvobitno planirao da taj prelazak - koji bi javne finansije koštao oko 20 milijardi evra - bude sproveden 2018. godine, ali je javna revizija, koju je naložila vlada, utvrdila da Francuska time rizikuje da premaši ciljani budžetski deficit i ove i sledeće godine, dodaje britanska agencija.

Filip je potvrdio u parlamentu i da će vlada izuzeti od državnog poreza svaku imovinu koja nije povezana sa nepokretnostima, i da će ta mera stupiti na snagu 2019. Dodao je da će Francuska, takođe, uvesti fiksni porez od oko 30 odsto na prihode od štednje, sa sadašnjeg nivoa do 50 odsto.

Francuski premijer je najavio pokrenutanje "velikog investicionog plana" vrednog 50 milijardi evra u oblastima koje uključuju životnu sredinu, zdravstvo, poljoprivredu i saobraćaj.

Filip je takođe najavio plan povećanja cena cigareta na 10 evra po paklici sa sadašnjih sedam evra, ističući da za Francusku, u kojoj se 80.000 smrtnih slučajeva svake godine vezuje za duvan, "ne činiti ništa po tom pitanju - nije opcija", preneo je Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: