Kinezi posustaju, šta se dešava sa fabrikama?

Proizvodnja u kineskim fabrikama i radionicama naglo je posustala u aprilu zbog pooštravanja uslova kreditiranja u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2017.

11:45

Kinezi posustaju, šta se dešava sa fabrikama?
Foto: Thinkstock

Razlog je i slabija tražnja, pokazuju objavljeni podaci.

Industrijska proizvodnja je porasla u aprilu za 6,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, objavio je Državni zavod za statistiku (NBS), u odnosu na rast od 7,6 posto u martu i naspram prognoza analitičara u anketi "Blumberg njuza" da će rast biti 7,0 posto.

I ostali pokazatelji su razočarali, navodi njujorška agencija. Trgovina na malo je u aprilu povećana za 10,7 odsto međugodišnje, što je takođe slabije od martovskog rasta i očekivanih 10,8 posto.

Ulaganja u nepokretnu imovinu, koja predstavljaju meru potrošnje u nekretnine, puteve i mostove, izuzimajući ruralna područja, porasla su za 8,9 procenata u prva četiri meseca ove godine u odnosu na 9,2 odsto u periodu od januara do kraja marta.

Podaci dolaze u vreme dok je Kina domaćin međunarodnog samita na kom predstavlja svoj plan Puta svile, ambiciozan infrastrukturni projekat koji treba, kako se očekuje, da oživi drevne trgovačke puteve i udahne život njenoj ekonomiji.

Kineska privreda je u prva tri meseca ove godine zabeležila rast bolji od očekivanja od 6,9 odsto, ulivajući nadu da se ekonomija stabilizuje nakon stope rasta od 6,7 posto u 2016. godini, što je najsporiji tempo u četvrt veka.

Analitičari, međutim, očekuju dalje usporavanje ove godine, a vlada u Pekingu je u martu srezala ciljani rast za 2017. godinu na "oko 6,5 procenata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: