Italijani se pravdaju EU: Ovo su krivci

Italijanske vlasti brane budžet za 2017. koji narušava propise EU, poručivši Evropskoj komisiji da je za veći deficit budžeta "kriva" migrantska kriza.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

14:36

Italijani se pravdaju EU: Ovo su krivci
Foto: Thinkstock

Za deficit krive i obnovu zemlje posle zemljotresa i manji od očekivanog privredni rast.

"Broj imigranata i izbeglica koji su se iskrcali na našoj obali, ili su ih iz mora spasili naša mornarica i obalska straža, ove godine je porastao i postoje konkretni rizici da će se ovaj trend nastaviti i u 2017. godini", piše italijanski ministar ekonomije Pjer Karlo Padoan u pismu Evopskoj komisiji, a prenosi agencija Rojters.

Umesto da sreže budžetski deficit, Italija planira da ga poveća, a italijanski premijer Mateo Renci je, uoči održavanja referenduma 4. decembra, predstavio budžet kojim se predviđa povećanje najnižih penzija, smanjenje kamata na neplaćene kazne i povećanje obima investicija, navodi britanska agencija.

Budžetom se, takođe, predviđa dodatnih 6,6 milijardi evra za vanrednu potrošnju i obnovu zemlje posle serije zemljotresa u ovoj godini, ali i za spasavanje i zbrinjavanje migranata.

Premijer Renci je u četvrtak izjavio da se Italija ne može nositi sa još godinom ovakvog priliva izbeglica, i oštro se suprotstavio stavu Komisije i njenim kritikama na račun italijanskih budžetskih ciljeva, rekavši da "umesto da otvaraju usta, trebalo bi da otvore svoje novčanike".

Zvanični Brisel je ove nedelje zatražio od italijanske vlade da objasni zašto se najnovijim budžetom ne predviđa smanjenje deficita, kao što propisi zahtevaju.

Oko 160.000 migranata je ove godine stiglo brodovima u Italiju, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: