Filips izašao na berzu, investitori oduševljeni

Investitori su pozdravili prvi izlazak Filipsovog odeljenja za proizvodnju sijalica na berzu u Amsterdamu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

14:51

Filips izašao na berzu, investitori oduševljeni
(Foto: Thinkstock.com)

Inače, prošlo je više od jednog veka otkako je holandski elektronski gigant prodao svoju prvu sijalicu.

Snažna tražnja je obezbedila da akcije Filips lajtinga uzlete iznad prvobitno određene cene od 20 evra, navodi se u saopštenju Amsterdamske berze, a prenosi agencija Frans pres.

Od početnog nivoa od 21 evra, akcije Filips lajtinga su skočile na čak 21,77 evra u jutrošnjem trgovanju.

"Sa današnjim izlaskom Filips lajtinga na berzu Evronekst Amsterdam, kao samostalne kompanije, počinjemo novo poglavlje u našoj dugoj istoriji započetoj pre 125 godina", izjavio je generalni direktor tog odeljenja Erik Rondolat.

Filips je kasno sinoć objavio da će četvrtinu akcija svog odeljenja ponuditi po ceni od 20 evra za svaku, očekujući prikupljanje iznosa u visini od 750 miliona evra, pošto u proteklih godinu i po dana nije uspeo da nađe kupca za taj deo poslovanja.

Ova kompanije je u septembru 2014. godine najavila da prodaje odeljenje za proizvodnju sijalica kako bi se fokusirala na proizvodnju medicinske opreme. Filips lajting je tada procenjen na tri milijarde evra.

Ubrzo nakon osnivanja Filipsa 1891. godine, kompanija je prodala prvu sijalicu, ali se u poslednjih nekoliko godina okrenula medicinskoj opremi, koja trenutno čini više od 40 odsto prodaje.

Medjutim, Filipsovo odeljenje za sijalice, koje proizvodi LED sijalice, halogene i fluorescentne lampe i druge elektronske komponente, jos uvek je ključni izvor prihoda, s obzirom na prodaju proizvoda u oko 180 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: