Panično kupuju gorivo, krckaju strateške rezerve

Vlasti u Francuskoj su posegle u strateške rezerve goriva kako bi se izborile sa nestašicom prouzrokovanom protestima protiv reformi radnog zakonodavstva.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

12:07

Panično kupuju gorivo, krckaju strateške rezerve
Foto: Beta, AP

"Već dva dana, odnosno otkako su počeli operativni problemi u rafinerijama i blokade skladišta, koristimo rezervne zalihe", izjavio je šef grupacije koja kontroliše francusku naftnu industriju, Fransis Diso, za Francuski radio.

Francuske vlasti će, kako je rekao, nastaviti da svaki dan koriste rezerve ukoliko situacija ostane veoma napeta.

"U najgorem slučaju, ako situacija ostane veoma napeta, ovo ćemo raditi tri meseca", procenio je Diso, dodajući da potrošači "pomalo doprinose" problemu zbog panične kupovine goriva.

"Popunjavamo naše rezervoare iz predostrožnosti jer se plašimo, a potrošnja je u nekim oblastima porasla za tri do pet puta", naveo je on.

Francuska policija je i danas upotrebila vodeni top da rastera aktiviste koji su blokirali skladište nafte na severozapadu zemlje u trenutku kada na benzinskim pumpama ponestaje benzina, a sindikati zaoštravaju štrajk protiv novog zakona o radu.

Demonstranti se između ostalog protive produženju radne nedelje koja u Francuskoj trenutno iznosi 35 sati.

Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda.

Filip Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok sporni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je danas dodetno otežan zbog štrajka na železnicama koji je izazvao haos medju gradjanima koji na posao idu vozom.

Oland je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: