Novi podaci šire strah: Šta čeka Nemačku do 2020.?

Nemačka vlada očekuje da će troškovi države vezano za izbegličku krizu do kraja 2020. porasti do iznosa od 93,6 milijardi evra, objavio je nedeljnik Špigl.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 15.05.2016.

09:11

Novi podaci šire strah: Šta čeka Nemačku do 2020.?
Foto: Thinkstock

Ovaj nedeljnik se pozvao na nacrt saveznog Ministarstva finansija za pregovore sa vlastima 16 nemačkih saveznih država.

Navedena brojka će verovatno izazvati zabrinutosti, posebno među sve jačim anti-imigracionim pokretima, povodom uticaja koji novopridošlice imaju po najveću evropsku privredu, koja je prošle godine primila više od milion ljudi, uglavnom iz Sirije i drugih ratnih zona, preneo je Rojters.

Broj izbeglica koje stižu u Nemačku je ove godine pao, zahvaljujući sporazumu Evropske unije i Turske, koji predviđa bezvizni režim za Tursku u zamenu za smanjenje priliva migranata.

Špigl navodi da je Ministarstvo finansija u brojku od 93,6 milijardi evra ukalkulisalo troškove smeštaja i integracije izbeglica, kao i ublažavanja uzroka zbog kojih izbeglice napuštaju krizna područja.

Nemački zvaničnici su tu procenu troškova bazirali na očekivanju da u tu zemlju stigne 600.000 migranata ove godine, 400.000 migranata sledeće godine i po 300.0000 migranata svake od narednih godina sve do 2020, navodi se u nacrtu dokumenta.

Nemačke vlasti očekuju da će 55 odsto ljudi sa statusom izbeglice posle pet godina biti zaposleno, stoji u dokumentu.

Portparol Ministarstva finansija nije želeo da komentariše objavljeni iznos troškova, ali je istakao da su razgovori između savezne i pokrajinskih vlada u toku i da će 31. maja biti održan sastanak na kojem će razgovarati o tome kako da podele troškove između sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: