Tek počinje? Rusi uvode potpuni embargo Turskoj

Ruska agencija za kontrolu hrane Roselkoznadzor saopštila je da planira da zaustavi uvoz i preostalog voća i povrća iz Turske.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.05.2016.

10:40

Tek počinje? Rusi uvode potpuni embargo Turskoj
Foto: Getty images

Reč je o robi koja nije bila obuhvaćena dosadašnjim embargom, a odluka bi trebalo da stupi na snagu sledeće nedelje.

“Razmišljamu o zabrani uvoza preostalog voća i povrća”, navodi zamenica načelnika agencije Julija Svabuskina.

Tako će Roselkhoznadzor zabraniti uvoz tikvica, limuna i grejpa, a kao razlog navode kršenje sanitarnih uslova.

Ograničenje uvoza voća i povrća i druge robe iz Turske Rusija je uvela početkom godine. Odnosi dve zemlje pogoršali su se od novembra prošle godine, kada je turski borbeni avion oborio ruski u Siriji.

Sankcije uključuju i zabranu zapošljavanja turskih državljana, a procenjuje se da ovaj embargo može koštati tursku ekonomuju 3,1 milijardu dolara u ovoj godini.

Moskva ipak negira politički kontekst u novoj odluci.

"Roselkhoznadzor se ne bavi politikom, bave se svojim... specifičnim pitanjima", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: