Bankari: Svaki građanin Evrozone dobija po 1.300 €

Evropska centralna banka (ECB) bi svakom građaninu Evrozone mogla isplatiti po 1.300 evra, ako se ne pronađe drugi način za podsticanje inflacije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 01.04.2016.

16:37

Bankari: Svaki građanin Evrozone dobija po 1.300 €
(Foto: Thinkstock.com)

To smatraju stručnjaci švedske Nordea banke.

ECB bi, prema računici Nordea banke, mogla priuštiti gubitak od 444 milijarde evra, što bi odgovaralo isplati od po 1.300 evra svakom građaninu Evrozone.

Procena se temelji na kapitalu koji nacionalne vlade uplaćuju centralnim bankama Evrozone i na profitu koji banke generišu držeći aktive poput zlata, prenosi agencija Rojters.

ECB se ogradila od ideje o isplati gotovine, poznatijoj kao "novac iz helikoptera", nakon što je glavni ekonomista te institucije kazao da, teorijski gledano, ta opcija nije isključena.

Ta institucija već troši više milijardi evra u okviru programa kvantitativnog labavljenja za stimulisanje rasta ekonomije i podizanje inflacije.

"O konceptu 'novca iz helikoptera', u okviru kog bi Evropska centralna banka (ECB) štampala i direktno delila novac građanima evrozone, trenutno se ne raspravlja unutar upravnog saveta ECB-a", izjavio je pre dva dana član izvršnog odbora te institucije Benoa Ker, dodajući da je mišljenja da se time ne bi postigao željeni efekat, ako ne bi došlo do uspostavljanja određenog mehanizma podele rizika sa vladama.

Prema najjednostavnijoj verziji te mere, centralne banke bi finansirale podsticajne programe vlada. Međutim, budući da statut ECB-a to ne dopušta, ta institucija bi, prema mišljenju Nordee, trebalo da razmotri direktnu isplatu gotovine građanima 19-člane Evrozone.

"Pre samo nekoliko godina, program otkupa vladinih obveznica je za ECB delovao kao nešto nemoguće", izjavio je jedan od analitičara Nordee Jan von Gerih, dodajući da centralne banke moraju isprobati nešto novo.

Potrošačke cene u Evrozoni nastavile su u martu da padaju, prema juče objavljenim podacima, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: