Evropa jasna: Čekamo Grčku

Na grčkoj vladi je da iznese nove, ozbiljne predloge posle referenduma na kojem su Grci odbacili predloge stranih poverilaca za finansijsko spasavanje zemlje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

09:48

Default images
Foto: Tanjug, AP

To su poručili francuski ministri finansija i evropskih pitanja, koji smatraju da pregovore treba brzo nastaviti.

"Glasanje samo po sebi ne rešava ništa. To je samo odbacivanje jednog stava. Sada je na grčkoj vladi da iznese predloge", istakao je francuski ministar finansija Mišel Sapen u prvim reagovanjima iz druge najznačajnije evropske ekonomske zemlje posle jučerašnjeg referenduma u Grčkoj.

Sapen je upozorio da je prostor za dijalog "veoma uzan", prenosi AFP.

On je, u izjavi televiziji Erop 1, izrazio očekivanje da će Grčka izneti, kako je naglasio, ozbiljne i čvrste predloge i upozorio da će pregovori biti komplikovani.

Francuska je, poručio je Sapen, spremna da se "u prvo vreme, u prvim godinama, postara da grčki dug bude olakšan".

"Izlazak Grčke iz evrozone nije stav koji zagovara predsednik Francuske", rekao je Sapen i dodao da takav scenario, medjutim, ne bi destabilizovao evrozonu.

"Grčka je u problemima, Evropa nije. Evropa se suočava sa grčkim problemima", objasnio je on.

Sapen je ocenio da je izbor grčkih glasača legitiman i demokratski i da to treba poštovati, ali smatra da je teško razumeti smisao ishoda glasanja.

Osvrnuvši se na ostavku koju je jutros podneo njegov grčki kolega Janis Varufakis, Sapen je istakao da je takav potez štetan.

Za nastavak pregovora na ozbiljnoj osnovi zauzeo se jutros i francuski ministar zadužen za evropska pitanja Arlem Dezir, koji je za iTele izjavio da je to važno kako bi se Grčkoj omogućilo da ostane u evrozoni.

On smatra da grčko "ne" na referendumu ne znači da Grci žele da izađu iz zone evra, ali je ukazao da grčki premijer Aleksis Cipras treba da kaže šta želi da učini sa ishodom glasanja i to treba da uradi brzo, prenosi francuski list "Figaro".

Kako je najavljeno, francuski predsednik Fransoa Oland će danas u Parizu razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o rezultatima grčkog referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: