Evro persona non grata među Poljacima

Poljaci nisu nikada do sada bili tako skeptični prema evru kao danas, kada 70 odsto Poljaka ne želi ni da čuje za prelazak na evro.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

11:49

Default images
Foto: Beta/AP

Redovi protivnika ulaska Poljske u evrozonu ne jačaju samo među običnim Poljacima, već neočekivano, kada se uzme u obzir da 60 odsto poljskog izvoza ide u evrozonu i među privrednicima, gde se za poslednjih pet godina prepolovio broj pristalica prelaska na evro i spao na sadašnjih 42 odsto.

Globalna ekonomska kriza tokom koje Poljska jedina u Evropskoj uniji nije upala u recesiju, već je zabeležila kakav takav privredni rast, kao i dužnička kriza koja je usledila u evrozoni naneli su štetu evru i povratili u očima Poljaka veru u poljski zlot.

Dok se pre pet godina 86 odsto vlasnika srednjih i malih preduzeća zalagalo za brzi prelazak na evro, danas zlota želi da se odrekne svega 42 osto, pokazala je anketa konsultantsko-revizorske kuće Grant Tornton, piše danas poljski privredni portal Puls biznesu.

"Poljski preduzetnici su 2010. godine na evro gledali još uvek kao na jednako dobru varijantu kao što je zlot. Poslednje godine su moćno revidirale taj stav", kazao je Maćej Rihter iz te kuće koja je radila istraživanje i anketu.

Najnovija od redovnih anketa agencije CBOS pokazala je da Poljaci nisu nikada do sada bili tako skeptični prema evru kao danas, kada 70 odsto Poljaka ne želi ni da čuje za prelazak na evro.

Protivnici evra među Poljacima dobili su moćnog saveznika u novoizabranom predsedniku Poljske, dosadašnjem evroposlaniku za opozicionu konzervativnu stranku Pravo i Pravda, Andžeju Dudi koji je tokom kampanje pred izbore izjavio da će Poljska preći na evro tek kada Poljaci budu imali zapadne plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: