Ne mora Mistral, dajte 1,163 mlrd €

Rusija potražuje od Francuske nadoknadu od 1,163 milijarde evra zbog raskidanja ugovora o isporuci dva nosača helikoptera tipa "Mistral", javio je danas Rojters

Svet

Izvor: B92

Subota, 16.05.2015.

09:25

Default images
Foto: Beta/AP

Taj izvor je potvrdio današnji izveštaj ruskog lista "Komersant" u kojem se kaže da Pariz nudi povraćaj od 785 miliona evra.

"Iznos od 1,163 milijarde evra je nešto niži od vrednosti ugovora", rekao je taj izvor ne želeći da bude imenovan.

Taj izvor je dodao da Rusija nije platila celokupan iznos ugovora ali i da ima dodatne troškove vezane za ugovor.

Francuski predsednik Fransoa Oland je potpao pod pritisak zapadnih saveznika da ne isporuči dva "Mistrala" koja je naručila Rusija, i to zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi, navodi Rojters.

Oland je prošlog meseca razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ugovoru iz 2011. godine vrednog 1,19 milijardi evra, a Moskva je saopštila da je voljna da prihvati finansijsku nadoknadu ukoliko Pariz ne ispuni dogovoreno.

Kako je naveo ruski list "Komersat", Francuska je predložila da raskine ugovor o isporuci nosača helikoptera, nudeći da vrati Rusiji 100 miliona evra manje, nego što je ona platila avans i to samo pod uslovom da Rusija dozvoli prodaju brodova trećoj strani.

Panirano je da se Rusiji ponudi 784,6 miliona evra, što je daleko manje od 1,163 milijarde, koliko Rusija navodi da je potrošila u tom projektu, uključujući avans, obuku i novu infrastrukturu.

Rusija se razumljivo ne slaže sa takvom ponudom, tvrdeći da strana koja raskine ugovor, treba da nadoknadi sve troškove i gubitke. Rusija namerava da povrati gubitke povezane sa obukom 400 mornara posade i izgradnjom pristaništa za brodove, pored avansa od 892,9 miliona evra.

Posle razgovora sa zamenikom ruskog premijera Dimitrijem Rogozinom, Francuska priprema argumente kojima će podržati svoju ponudu. Moskva će u mejduvremenu razmotriti predlog, a Francuska će nastaviti da gubi pet miliona evra mesečno na održavanje brodova, preneo je RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: