Više posla za Japanke

U okviru plana premijera Japana Šinza Abea za pokretanje privrede nalazi se cilj povećanja broja zaposlenih žena i polna ravnoteža na tržištu rada.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

16:11

Default images
ilustracija: Thinkstock

Niko ne dovodi u pitanje činjenicu da je Japanu potrebno više zaposlenih žena, navodi list. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, žene u Japanu su među najobrazovanijima u svetu, a njih 42,5 odsto ima više ili visoko obrazovanje, piše Volstrit džurnal.

Ipak, svega 67,5 odsto Japanki je zaposleno, uključujući one koje rade nepuno radno vreme. Bankarska grupacija "Goldman Saks" je 2010. procenila da bi ekonomska aktivnost Japana porasla 15 odsto kada bi stopa zaposlenih žena bila jednaka stopi zaposlenih muškaraca (80 odsto).

To je posebno značajno imajući u vidu sve tmurniju demografsku sliku u Japanu, gde je stopa rađanja prošle godine bila na rekordnom minimumu, dok je ukupan broj stanovnika smanjen za takođe rekordnih 268.000.

Japansko Ministarstvo zdravlja procenjuje da će populacija treće po veličini azijske privrede do 2060. biti smanjena na 87 sa 127 miliona, koliko broji danas. Pored toga, do 2060. će oko 40 odsto Japanaca imati 65 ili više godina. Ukoliko se prognoze ostvare, biće veoma teško održavati sistem socijalne zaštite, budući da će broj penzionera nadmašiti broj zaposlenih.

Povećanje broja zaposlenih žena moglo bi da ublaži deo problema. Međutim, kako povećati zaposlenost među ženama, a istovremeno stimulisati rađanje, još je jedan težak zadatak, ocenjuje Volstrit džornal.

Cilj premijera Abea je da do 2020. za pet odsto uveća broj zaposlenih žena starosti od 25 do 44 godine, što brojni stručnjaci smatraju nerealističnim, pogotovo što su žene u toj starosnoj kategoriji upravo one koje bi trebalo da doprinesu i rađanju. Još ambiciozniji cilj je da najmanje 30 odsto svih liderskih pozicija u kompanijama drže žene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: