Miler EU:Požurite, alternative nema

Gasprom gradi svoju strategiju na osnovu plana za formiranje Evropske energetske unije, rekao je direktor ruskog giganta Aleksej Miler.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

19:22

Default images
Foto: Beta/AP

Miler je, na pitanje novinara o novim pristupima Evropske komisije funkcionisanju tržišta gasa Evrope, kazao da Gasprom svoju strategiju i dalje poslovanje gradi na bazi plana za stvaranje Evropske energetske unije.

"Nadamo se da formiranje Energetske unije ni na koji način neće smanjiti pouzdanost i sigurnost snabdevanja energentima", rekao je on.

Predstavnici Gasproma obavestili su danas potpredsednika Evropske komisije za Energetski savez, Maroša Ševčoviča, da na teritoriji Ukrajine i dalje postoje tranzitni rizici za evropske potrošače.

Naftogas Ukrajine preuzima manje količine gasa u odnosu na dogovor u Briselu, što dovodi do brzog smanjenja zaliha gasa u podzemnim skladištima i postojanja tranzitnih rizika tokom zimske maksimalne potrošnje, saopštio je Gasprom, nakon susreta Milera i Ševčoviča.

Posebnu pažnju strane su poklonile realizaciji briselskih sporazuma o isporukama ruskog gasa Ukrajini do 1. aprila 2015. godine. Gasprom u punoj meri ispunjava svoje obaveze i isporučuje gas Ukrajini u uslovima pretplate u skladu sa dnevnim zahtevima Naftogasa Ukrajine.

Miler je takođe informisao Ševčoviča o planovima Gasproma za izgradnju novog gasovoda do Turske po dnu Crnog mora. Taj projekat će obezbediti isporuku ruskog prirodnog gasa u količini od 50 milijardi kubnih metara na granicu Turske i Grčke.

Miler je posle sastanka rekao novinarima da EU treba da požuri sa izgradnjom infrastrukture za prijem gasa iz Turskog toka.

"To je za njih (EU) najviše nekoliko godina. To je veoma žestok plan. Da bi se ispunili rokovi, radovi na izgradnji novih magistralnih gasovoda u zemljama EU treba da počnu još danas", rekao je on.

"Naši evropski partneri su informisani o tome i sada je njihov zadatak izgadnja infrastrukture za transprot gasa sa granice Turske i Grčke", objasnio je Miler.

Odogovarajući na pitanje o sudbini projekta Južni tok, direktor Gasproma je rekao da je taj projekat zatvoren.

"Turski tok je jedinstvena maršruta kojom će moći da se isporučuje 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa, koji sada ide preko Ukrajine. Drugih varijanti nema", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: