Istorijski pad rublje

Ruska rublja danas je dostigla novi istorijski niski nivo u odnosu na evro i dolar uprkos povećanju za jedan poen kamatne stopa centralne banke na 10,5 odsto.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 11.12.2014.

14:58

Default images

Vrednost evra danas je skocila na 68,98 rublje, a dolara na 55,45 rublje, što je do sada nezabeležen nivo.

Ruska moneta ukupno je izgubila trećinu vrednosti u odnosu na evro i 40 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Banka Rusije povisila referentnu kamatnu stopu

Savet direktora Banke Rusije doneo je odluku o povećanju referentne kamatne stope za jedan procentni poen na 10,5 odsto. Ključna kamatna stopa je povećana zbog očekivanog ubrzanja inflacije, saopštio je Savet direktora.

To je peto povećanje referentne kamate od početka godine, i ona za to vreme porasla sa 5,5 na 10,5 odsto godišnje, preneo je Tas. Prethodno povećanje stope je bilo 31. oktobra i to za 1,5 procentnih poena, na 9,5 odsto.

Prema oceni Saveta direktora centralne banke Rusije, inflacija u toj zemlji će ove godine biti oko 10 odsto. U prvom tromesečju 2015. godine, međugodišnja inflacija može premašiti deset odsto. Slabljenje rublje će nastaviti da utiče na cene robe i usluga u narednim mesecima, smatra Banka Rusije.

U slučaju daljeg jačanja inflatornih rizika centralna banka će nastaviti da povećava ključnu kamatnu stopu. Istovremeno, u slučaju poboljšanja uslova i tendencija ka sniženju inflacije, banka je spremna da olabavi kreditno monetarnu politiku, navedeno je u saopštenju Banke, koja takođe ne odustaje od srednjoročne ciljane inflacije od četiri odsto.

"Usvojeno rešenje Banke Rusije o povećanju stope usmereno je na obezbeđenje usporavanja rasta potrošačkih cena na ciljani nivo od četiri odsto u srednjoročnoj perspektivi", naglašava se u izveštaju.

Trenutni kreditno monetarni uslovi treba da obezbede preduslove za sniženje inflacije u Rusiji u srednjoročnoj perspektivi, dodaje banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: