Svet

Utorak, 28.10.2014.

09:53

Italija popušta pod pritiskom EU

Italija, čiji je javni dug duplo veći od propisanog u EU, obećala je da će pokrenuti dodatne mere kako bi strukturni deficit budžeta smanjila za 0,3 odsto BDP.

Izvor: Tanjug

Default images

Italijanski ministar ekonomije Pjer Karlo Padoan uputio je pismo potpredsedniku Komisije Jirkiju Katainenu nakon što je Italija odložila uravnoteženje strukturnog budžeta sa 2015. na 2017, prenosi agencija Frans pres.

Zvanični Rim navodi da će ubrzati napore da smanji ogromni javni deficit i dug nakon što je prethodno poručio da će strukturni deficit iduće godine biti smanjen za svega 0,1 odsto BDP-a.

Italijanska vlada je pre dve nedelje, samo nekoliko sati pre isteka roka koji joj je postavila EU, usvojila budžet za 2015, najavljujući smanjenje poreza za 18 milijardi evra.

Budžetom je, takođe, predviđeno kresanje javne potrošnje za 15 milijardi evra, dok bi od borbe protiv utaje poreza Italija trebalo da uprihoduje 3,8 milijardi evra. Pored toga, budžet za 2015. predviđa i dodatno zaduživanje od 11 milijardi evra, što je zabrinulo Komisiju.

Iako je Italija ovog meseca izbegla da padne u treću recesiju u poslednjih šest godina, vlada predviđa da će javni dug u 2015. dostići 133,4 odsto BDP-a, što je dvostruko više u odnosu na limit od 60 odsto koji propisuje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: