Svet

Subota, 02.08.2014.

10:59

"Južni tok jači od sankcija Rusiji"

Šef austrijske naftne kompanije OMV Gerhard Rois smatra da sankcije EU protiv Rusije neće imati uticaj na izgradnju gasovoda Južni Tok.

Izvor: Tanjug

Default images

On je, u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil", kazao da ne veruje da će se izgradnja odložiti ili čak sprečiti sankcijama.

"Ne vidim nikakav uticaj sankcija na Južni tok", podvukao je Rois izražavajući uverenje da i EU želi da se gradi ovaj gasovod.

"Evropa bi pucala sebi u koleno ako bi sprečila izgradnju", naglasio je Rois koji je pre nešto više od mesec dana potpisao ugovor sa Gazpromom o izgradnji Južnog toka kroz Austriju.

On je ujedno osudio kritike iz EU u vezi Južnog toka, ukazujući da se deonica kroz Crno More gradi uz učešće nemačkih i italijanskih preduzeća.

"To nikada nije kritikovano. Samo se kritikuje poslednjih 50 kilometara, koje mi gradimo od mađarske granice do gasnog čvora Baumgarten. Tu se diskutuje o solidarnosti Austrije", kaže Rois.

On je, takođe, ponovio lično protivljenje uvođenja sankcija Rusiji, rekavši da se njegov stav nije promenio ni posle obaranja malezijskog aviona nad Ukrajinom.

"Strašno je kada se pogleda šta se dešava, ali ne može se pitanje sanbdevanja vezati za političke događaje", poručio je šef OMV.

On je naglasio da se njegove izjave odnose samo na sankcije vezane za gas, a ne i za ostale.

OMV je prilikom nedavne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Austriji potpisala ugovor o izgradnji Južnog toka, što je žestoko kritikovano od strane pojedinih zemalja članice EU uz ocenu da zvanični Beč nije solidaran sa ostalim zemljama Unije u stavu protiv Moskve, a povodom krize u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: