Svet

Subota, 19.07.2014.

16:12

MMF i SB više nisu najvažniji

Velike nade nakon dogovora lidera BRIKS-a iz Fortaleze pokazuju da se međunarodni finansijski sistem duboko menja.

Izvor: Tanjug

Default images

Međutim, još će mnogo godina Svetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) igrati najvažniju ulogu, zaključuje američki list Fajnenšel tajms u najnovijoj analizi.

Analitičari se slažu i u oceni da će formiranje banke BRIKS pozitivno uticati na međunarodne odnose jer će naterati druge važne igrače da postanu efikasniji, navodi list.

Razvojna banka BRIKS-a, čije je osnivanje dogovoreno ove nedelje u Brazilu, trebalo bi da bude pandan Svetskoj banci i MMF-u, institucijama koje su oličenje svetskog ekonomskog poretka pod američkim vođstvom, stvorenog 1944. u Breton Vudsu, piše Fajnenšl tajms, a prenosi portal Seebiz.

Zemlje BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR) trnutno čine oko četvrtinu svetske ekonomije. Predviđa se da će Kina do kraja godine smeniti SAD sa pozicije najveće privrede sveta. BRIKS osnivanjem sopstvene banke zapravo želi da stvori instituciju koja bi oslikavala status koji njegove članice na osnovu veličine svojih privreda treba da imaju u svetu.

Na čelu SB od njenog osnivanja nalazi se Amerikanac, a na čelu MMF-a Evropljanin. Takav poredak ne uvažava međunarodnu ekonomsku stvarnost i jedan je od razloga za najnoviji potez BRIKS-a. To je i razumljivo, jer države te grupacije predstavljaju 24,5 odsto svetske ekonomije, a imaju svega 10,3 odsto glasačkih prava u MMF-u.

Autor kovanice BRIKS, Džim O'Nil, ipak je iznenađen ovakvim razvojem događaja. "Nisam ni sanjao da bi ove države mogle nastupiti kao jedinstvena politička grupacija. Međutim, oduvek sam smatrao da je racionalno da deluju zajedno jer se međunarodno ekonomsko upravljanje menja vrlo sporo", rekao je on.

Kina želi da pokaže svoj status sile u usponu. Razvojna banka osigurala bi joj tu ulogu, veruje direktor foruma BRIClab američkog univerziteta Kolumbija, Markos Trojho. Kina je motivisana neispunjenim očekivanjima u postojećim institucijama, smatra Džao Sjijun, sa univerziteta Renmim u Pekingu. Ona, međutim, takođe želi veći povrat za svoje ogromne devizne rezerve, koje su dobrim delom uložene u američke državne obveznice.

Brazil, Indija i JAR mogle bi profitirati od nove banke, budući da očekuju velike kredite za svoja infrastrukturna ulaganja. BRIKS banka je dobrodošla alternativa načinu kreditiranja kog sprovode MMF i SB, koji je pun birokratije i uslovljavanja.

Ipak, upravljanje bankom neće biti jednostavno. "Samo osnivanje zaslužuje aplauz. Međutim, proći će još dosta vremena pre nego se ova banka bude mogla smatrati jednako važnom kao SB i MMF", kaže Daglas Rediker iz Piterson Instituta za međunarodnu ekonomiju iz Vašingtona.

Pravi test će nova banka doživeti ako jedan od njenih članova zapadne u probleme. To povlači osnovno pitanje u kontekstu ove banke: poverenje.

"Bez obzira na sve propuste američkog liderstva, dugo vremena su ostale države imale poverenja u SAD da će napraviti pravu stvar. Drugim zemljama se toliko ne veruje", navodi profesor trgovinske politike na univerzitetu Kornel, Esvar Prasard.

Analitičari se, međutim, slažu u jednom: Formiranje banke BRIKS pozitivno će uticati na međunarodne odnose jer će naterati druge važne igrače da postanu efikasniji, zaključujue Fajnenšel tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: