Albanija ČEZ-u oduzela licencu

Albansko regulaciono telo odlučilo je da češkoj energetskoj kompaniji ČEZ oduzme licencu za distribuciju električne energije u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

10:00

Default images

Regulacioni ured optužuje kompaniju da nije obezbedila distribuciju struje i nije investirala u razvodnu mrežu, dok ČEZ smatra da je postupak albanskih institucija u suprotnosti s tamošnjim zakonima.

ČEZ će podneti formalni protest protiv odluke Ureda, a istovremeno će preduzeti korake za medjunarodnu arbitražu, rekla je portparolka firme, Barbora Pulpanova, agenciji ČTK.

Albanski regulator je, istovremeno sa oduzimanjem licence distributivnoj kompaniji ČEZ Šperndarje, odredio administratora koji će preuzeti upravljanje firmom. Prema Pulpanovoj, ČEZ će tom odlukom izgubiti akcionarska prava u distributivnoj firmi u Albaniji.

ČEZ se ne slaže s tim da o funkcionisanju firme svojevoljno odlučuje samo regulacioni organ, i smatra da to nije u skladu ni sa evropskim normama ni sa albanskim zakonima.

Grupa ČEZ je ušla u Albaniju 2009. godine, kada je za 102 miliona evra kupila 76 odsto udela u tamošnjem distributeru električne energije. Kompanija se prošle godine našla u problemu, jer je državni regulator udvostručio cenu struje koju je ČEZ Špendarje morao da plati državnom proizvodjaču električne energije, a pri tome mu nije dozvoljeno da poveća cenu krajnjim potrošačima.

ČEZ je u novembru "isekao" struju državnom vodovodu kako bi ga prinudio da plati dug za isporuku električne energije koji je dostigao 38 miliona evra. Sud u Tirani je, medjutim, firmi naredio da vodovod ponovo priključi.

U decembru je albanska vlada okrivila češku grupu da joj duguje milijardu dolara za štete koje je načinila u Albaniji.

ČEZ je prošle godine saopštio da će, ukoliko ne uspe da se dogovori s albanskim institucijama i propadne mu posao u toj zemlji, zatražiti od Svetske banke nadoknadu štete na osnovu garancija koje je dogovorio pre ulaska na albansko tržište.

Agencija Mudiz je procenila da bi ČEZ odlaskom iz Albanije izgubio oko 200 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: