Svet

Sreda, 19.12.2012.

18:33

UBS kažnjen zbog nameštanja Libora

Švajcarski bankarski gigant UBS je pristao da plati oko 1,5 milijardi dolara regulatorima Britanije, SAD i Švajcarske.

Izvor: B92, Blic

Default images

Kazna je na ime tvrdnji da je ovaj div učestvovao u nameštanju međubankarske kamatne stope Libor.

Banka je navela da će, nakon što plati kaznu, verovatno zabeležiti neto gubitak od dve do 2,5 milijardi švajcarskih franaka (2,2 do 2,7 milijardi dolara) u četvrtom kvartalu.

Libor se koristi kao referentna tačka za sklapanje finansijskih ugovora širom sveta, a otkriće da je tom međubankarskom stopom manipulisano ugrozilo je reputaciju Londona kao finansijskog centra.

"UBS je pristao da plati oko 1,4 milijarde švajcarskih franaka američkim, britanskim i švajcarskim vlastima, na ime istrage oko Libora", navodi se u saopštenju banke.

U okviru jedne od najvećih kazni ikada nametnutih nekoj finansijskoj instituciji, UBS će britanskim regulatorima isplatiti 260 miliona dolara, švajcarskim 64 miliona dolara, a američkim 1,2 milijarde dolara.

Za manipulisanje Liborom optuženo je više od 30 bankara i menadžera, a prema uslovima sporazuma, japanska filijala UBS će pred američkim sudom izjaviti da je kriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

7 h

Podeli: