Zatvoriće se 10 fabrika automobila?

Pet do deset fabrika automobila mogle bi biti zatvorene i otpušteno 80.000 radnika kroz dve do tri godine u Zapadnoj Evropi, piše francuski list Tribin.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

18:41

Default images

Od 2007. evropsko tržište automobila beleži veliki pad prodaje a toga nisu poštedjene ni najveće kompanije u toj oblasti.

"Najveći evropski i turski proizvodjači zabeležili su od 2007. do danas pad u prodaji luksuznih automobila i namenskih vozila za 23 odsto što je 12,3 miliona prodatih vozila manje, a francuski za čak 28 odsto", ocenio je za taj list francuski analitičar specijalizovan za autoindustriju Rolan Berže. S druge strane, prodaja jeftinih modela poput Dačije, Čerija, Hundai-Kie i Ssevroleta u Evropi je porasla u periodu od 2007. do 2012. za 40 odsto, dok je prodaja skupih modela poput BMW-a, Mercedesa, Audia, Leksusa, Infinitia, Sitroena DS opala za 14 odsto.
Zbog loše prodaje luksuznih modela i "prevelikog kapaciteta proizvodnje" doveden je u pitanje dalji rad desetak fabrika i oko 80.000 zaposlenih i to pre svega na tlu Zapadne Evrope.
Pet fabrika bi moglo biti zatvoreno u najskorijem roku, dok je mogućnost zatvaranje još pet fabrika otvorena ukoliko se sadašnja tendencija na tržištima nastavi, objasnio je francuski ekonomista.
"Pežo Sitroen" je već najavio zatvaranje svog pogona u Olneu-sou-Bua, u pariskoj regiji. Opelove fabrike, američke filijale Dženeral Motorsa (GM) i Fijata su takodje ugrožene.
"Sem Folksvagena i Forda, ostali proizvodjaci automobila, poput GM, Pežoa, Renoa i Fiata beleže neodrživu stopu produktivnosti a tržišta ne pokazuju znake oporavka", izjavio je Maks Blanše, konsultant "Rože Beržea".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: