Svet

Ponedeljak, 02.07.2012.

13:02

Šef Barkliza odlazi zbog skandala

Predsednik britanske banke Barkliz Markus Agius podneo je ostavku, navodeći da su glasine o manipulaciji kamatnim stopama narušile reputaciju ovog giganta.

Izvor: Tanjug

Default images

Barkliz navodi da će Agius, koji je bio na čelu banke šest godina, ostati na toj funkciji dok ne bude imenovan njegov naslednik.

"Iskreno mi je žao što su naši klijenti, radnici i akcionari iznevereni", poručio je Agius nedelju dana nakon što je Barkliz kažnjen zbog skandala oko nameštanja kamata.

Banka je saopštila da će lansirati nezavisnu istragu "u cilju pregleda svih poteza koji su se pokazali kao loši od početka kreditne krize". "Barkliz" insistira da uvede "politiku nulte tolerancije za sve akcije koje štete reputaciji banke".

Poslovni sekretat "Barkliza" Vins Kejbl podržao je istragu bankara upletenih u skandal, koji je banku koštao 290 miliona funti (450 miliona dolara).

Američke i britanske agencije odredile su u sredu "Barklizu" kazne ukupne vrednosti 453 miliona dolara, jer je između 2005. i 2009. prosleđivao lažne podatke, korišćene u određivanju međubankarskih kamatnih stopa.

Istražitelji smatraju da su zaposleni u "Barklizu" i, najverovatnije, drugim velikim međunarodnim bankama, jasno znali da je pogrešno manipulisati londonskom međubankarskom kamatnom stopom.

Prava cena skandala biće, međutim, mnogo veća, budući da je tržišna vrednost "Barkliza" prošle nedelje, nakon kolapsa akcija, pala za više milijardi funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: