Rusija: Nestašica nafte zbog vozova

Rusija se suočava sa nestašicom nafte na domaćem tržištu, nakon što su vlasti u Moskvi ograničile prevoz nafte železnicom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2012.

17:46

Default images

Zbog toga je nekoliko proizvođača bilo prinuđeno da smanji proizvodnju, naveli su izvori iz naftne industrije Rusije.

Analitičari procenjuju da bi proizvodnja naftnih derivata mogla biti smanjena za četvrtinu ili više, pa postoji rizik da bi mogle da se ponove prošlogodišnje nestašice, do kojih je došlo nakon što je ruski lider Vladimir Putin naredio naftnim kompanijama da ograniče cene na pumpama, prenosi Rojters. Situacija, međutim, verovatno neće uticati na izvoz sirove nafte, budući da Rusija naftu inostranstvu uglavnom isporučuje putem naftovoda.

Ruska agencija za bezbednost saobraćaja zabranila je upotrebu železničkih vagona, namenjenih prevozu lakih naftnih derivata, za prevoz sirove nafte i težih proizvoda, nakon nekoliko nesreća na prugama.

Time je broj funkcionalnih vagona smanjen, navelo je nekoliko naftnih kompanija, koje su zbog toga bile primorane da smanje proizvodnju.

Kompanija "Orknjefteorgsintez" poručila je je njen prevoz teške nafte gotovo prepolovljen. "Bićemo u stanju da funkcionišemo još samo deset dana ovim tempom. Nadamo se da će situacija do tada biti rešena", izjavio je jedan zvaničnik kompanije.

Rafinerija "Habarovsk" takođe je navela da je, nakon zabrane, prozivodnja u njenim postrojenjima smanjena za polovinu. "Kao rezultat (odluke), proizvodnja je smanjena sa 11.200-11.300 tona dnevno na 5.100 tona", rekao je portparol rafinerije.

Portparol najvećeg proizvođača nafte u Rusiji, "Rosnjefta", izjavio je da je njegova kompanija uputila pismo vršiocu dužnosti ministra saobraćaja Igoru Levitinu, tražeći da zabrana bude odložena do 1. avgusta.

Ruski dnevni list "Vedomosti" prenosi da su kompanije "Lukoil", "Gaspromnjeft", TNK-BP i "Bašnjeft" takođe izrazile zabrinutost oko nove zabrane ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: