Azerbejdžan nam zajmi za Koridor 11

Predstavnici Srbije i Azerbejdžana potpisali su Sporazum o zajmu te zemlje za izgradnju deonice Koridora 11, od Ljiga do Preljine, vrednog 300 miliona evra.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 02.02.2012.

11:47

Default images

Sporazum su potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar za ekonomski razvoj Azerbejdžana Šahin Mustafajev u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu.

Jeremić je, posle potpisivanja sporazuma, istakao da je učinjen značajan korak u pravcu čvršćeg ekonomskog povezivanja Srbije i Azerbejdžana.a, Bakuu.

“Pre nekoliko meseci počeli smo razgovore o izgradnji autoputa, i danas je potpisan ugovor", rekao je šef srpske diplomatije koji je zajedno sa Mustafajevom kopredsednik Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana. Jeremić je precizirao da je azerbejdžanska vlada odvojila značajna sredstva iz svojih državnih fondova pod uslovima koji su, kako je naglasio, daleko bolji od tržišnih.

"Gradićemo zajedno autoput od Ljiga do Preljine. Radovi praktično mogu da počnu odmah, sva sredstva su obezbeđena i kada taj autoput bude izgrađen, od Ljiga do Preljine moći će da se dođe za manje od pola sata", naveo je on.

Prema rečima Jeremića, radi se o velikom projektu, koji podrazumeva izgradnju 60 mostova, pet tunela i predstavlja značajno ulaganje u infrastrukturu Srbije.

"Mnogi su u prethodnim mesecima sa jednom vrstom potcenjivanja gledali na ekonomsko povezivanje Srbije i Azerbejdžana, međutim, danas imamo konkretan projekat i njegovo otpočinjanje je, praktično, odmah", naglasio je Jeremić.

On je ukazao da je tokom posete bilo reči i o seriji drugih važnih projekata, a Azerbejdžan je izuzetno zainteresovan za ulaganje u poljoprivredu, saradnju u oblasti farmaceutske industrije, i mnogim drugim zajedničkim projektima od obostranog interesa.

Bliža saradnja Srbije i Azerbejdžana počela je političkim približavanjem jer je obema zemljama ugrožena teritorijalna celovitost, Srbiji na području Kosova i Metohije, a Azerbejdžanu u Nagorno Karabahu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev boravio je u poseti Srbiji u junu prošle godine i tom prilikom potpisano je 12 sporazuma o saradnji dve zemlje u različitim oblastima – vanrednim situacijama, podsticanju investicija, kulturi, sportu, poljoprivredi. Predsednik Srbije Boris Tadić prethodno je u maju 2010. godine boravio u poseti Azerbejdžanu.

Ćirić: Koridor 11 strateški bitan za Srbiju

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić očekuje da radovi na deonici koridora 11 od Ljiga do Preljine počnu u martu. "Projekti su završeni i novac nam je odmah na raspolaganju", rekao je Ćirić i dodao da je vrednost radova na toj deonici oko 300 miliona evra i ocenio da su uslovi kredita povoljni.

Na pitanje zašto nije raspisan tender za izgradnju te deonice koridora 11, Ćirić je rekao da međudržavni sporazumi ne idu na tender, već da ih odobrava parlament.

On je istakao efikasnost Vlade Srbije i činjenicu da je prošle nedelje potpisan ugovor o ekonomskoj saradnji, a ove sporazum o zajmu što pokazuje koliko se ozbiljno pristupilo ovom problemu.

Ćirić je rekao da je koridor 11 od strateške važnosti i za ekonomsku i svaku drugu vrstu razvoja Srbije, ističući da će taj putni pravac "značajno olakšati putovanje i transport robe i tako doprineti boljem razvoju Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: