Svet

Nedelja, 06.11.2011.

03:09

Italiji i Grčkoj "klizi" suverenost

Žonglerske umetnosti Berluskonija su završene, piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ). Istovremeno, u Italiji građani traže ostavku premijera.

Izvor: B92, Beta

Default images

Taj list navodi da će “Italiju, osnivačkog člana Evropske ekonomske zajednice, treću po veličini ekonomiju evro zone, ubuduće kontrolisati MMF“.

“Ako Berluskoni ovo poniženje dugo preživi, moraće da mu se dodeli orden: politički besmrtan“, prenosi FAZ i postavlja pitanje “šta je sa suverenošću i demokratijom u zemljama koje će biti stavljene pod kontrolu?“.

Kako prenosu taj list “granice njihove suverenosti pokazala su tržišta pogođenih zemalja. Ne može se stalno živeti na maksimumu, a da se pri tom kreditori jednom ne zabrinu za njihov novac“. “Demokratija ne može takođe da znači prihvatanje ugovornih sporazuma, za koje drugi treba da plate ako ih se ne pridržavamo. Evropska unija jeste savez koji svojim članovima otvara izglede na rast dobrostanja, ali EU nije Udruženje za pružanje blagostanja. Princip realnosti pronašao je svoj put u Evropi“, zaključuje FAZ.

Istovremeno, nemački Zidvest prese piše da je uoči samita G20 “grčki premijer Jorgos Papandreu na kolenima morao da izdrži tročasovni razgovor sa duetom Merkel-Sarkozi zbog njegove inicijative o referendumu“.

“Sledeći na redu je bio Silvio Berluskoni. Taj inače razmetljivi Italijan, već posle 30 minuta je bio gotov. Bled, uprkos tri sloja šminke, javno je priznao da mu je, zbog loših ocena o smanjenju dugova, hitno neophodna međunarodna pomoć i kontrola“.

Italija pod nadzorom MMF-a, traže se ostavke

Na desetine hiljada demonstranata je u subotu u Rimu na protestnom mitingu u organizaciji najveće levičarske partije zahtevalo da italijanski premijer Silvio Berluskoni podnese ostavku.
Neki demonstranti su imali osuđujući prezir prema premijeru posle Samita G20 u Kanu, u Francuskoj, gde su svetski lideri stavili italijansku ekonomiju pod nadzor, zbog nedostatka poverenja u obećanja o sprovođenju reformi koje je najavio italijanski premijer. Svetske agencije navode da je popularnost Berluskonija na rekordno niskom nivou od 22 odsto što pokazuju rezultati poslednjeg ispitivanje javnog mnjenja u Italiji koje je objavljenom pre tri dana.

Političke pozicije premijera Berluskonija značajno su oslabile pre svega zbog dužničke krize u koju je Italija zapala, a sukobi unutar vladajuće koalicije sprečavaju donošenje odlučnijih mera vlade.

Ove sedmice šest poslanika članova Berluskonijeve partije zatražilo je od premijera da ode sa vlasti i omogući formiranje šire koalicije. Berluskoni je ipak nedavno preživeo i 51. glasanje o poverenju u parlamentu, po čemu je rekorder.

Italija treba da usvoji nove mere, koje od njih traži EU. Te mere podrazumevaju i prodaju državne imovine, smanjenje poreza za poslodavce kako bi se podstaklo zapošljavanje mladih.

Italija je po snazi sedma ekonomska sila u svetu, ali takođe ima drugi po veličini najveći javni dug među zemljama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: