Kina Evropi: Sredite svoje dvorište

Kina je spremna da pomogne Evropi u borbi sa dužničkom krizom ali SAD i druge razvijene zemlje moraju da "dovedu stvari u red kod kuće".

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 14.09.2011.

18:55

Default images

One moraju da se suoče sa ekonomskim problemima koji ih muče, smanje deficit i stvore nova radna mesta, kaže kineski premijer Ven Đijabao.

Ven je istakao da je Kina spremna da više investira u Evropi koja je važan ekonomski i strateški partner Kine. "Imali smo puno prilika da pokažemo da smo spremni da povećamo pomoć, kao i da povećamo naše investicije u Evropi", kazao je on.

On je naglasio i da je nedavno u telefonskom razgovoru ponovio predsedniku Evropske komisije da je Kina spremna da pomogne Evropi. Istovremeno je kineski premijer poručio Evropi i SAD da se ozbiljno pozabave dužničkim problemima i unesu izmene koje će omogućiti obnovu globalne finansijske stabilnosti i snažnog ekonomskog rasta.

"Države prvo moraju da dovedu u red same sebe. Razvijene zemlje treba da primenjuju odgovornu fiskalnu i monetarnu politiku. Trenutno je najvažnije da se spreči dalje širenje evropske dužničke krize", poručio je on.

Ven je takođe pozvao Vašington da zaštiti globalne investitore, a s obzirom da Peking poseduje ogroman deo američkih dužničkih hartija.

Ovom porukom kineski premijer je, ustvari, poručio da njegova zemlje želi da investira deo svojih deviznih rezervi, ‘teških’ više od tri biliona dolara, u dužničke hartije zemalja evrozone, ali da suštinske mere za kontrolu dužničke krize moraju preduzimati sve ugrožne članice evrozone, ističe savetnik Sitigrupe Vilijam Rouds.

Zapadne vlade okrenute su ka Kini, koja se brzo oporavila od svetske krize 2008. i ima devizne rezerve od 3,2 hiljade milijardi dolara, i očekuju da ona nadomeseti pad ulaganja u Evropi zbog dužničke krize i pomogne SAD u nastojanju da ožive posustali privredni rast.

Ven je obećao da će Kina pomoći globalnom rastu kroz kontrolu rasta inflacije i daljim reformama usmerenim na podsticanje domaće tražnje i smanjenje zavisnosti od izvoza i ulaganja.

"Uveren sam da će kineska privreda dati novi doprinos snažnom, održivom i uravnoteženom rastu globalne ekonomije", istakao je Ven.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: